{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"BH novinari": Protest MUP-u TK zbog ponašanja policije prilikom sahrane Jusufa Barčića

F
2.4.2007. u 17:49
0
0
"BH novinari": Protest MUP-u TK zbog ponašanja policije prilikom sahrane Jusufa Barčića
0
"BH novinari": Protest MUP-u TK zbog ponašanja policije prilikom sahrane Jusufa Barčića
Udruženje/udruga "BH novinari" i Linija za pomoć novinarima uputili su danas protest MUP-u Tuzlanskog kantona zbog ponašanja pripadnika policije prilikom sahrane vehabijskog lidera Jusufa Barčića u nedjelju 1. aprila 2007. godine.
Pripadnici MUP-a TK-a nisu pružili bilo kakvu zaštitu niti pomoć novinarima koji su izvještavali sa dženaze Jusufu Barčiću i koji su bili izloženi verbalnim i fizičkim napadima, te vrijeđanju od jednog broja vehabija prisutnih na ovom događaju. Osim što su vrijeđali novinare, pripadnici vehabijskog pokreta su, naočigled velikog broja policajaca, pokušali zabraniti fotografiranje dženaze i snimanje kamerom, navodi se u saopćenju Upravnog odbora Udruženja/udruge "BH novinari".

Zabrinjavajuća je činjenica da je pedesetak uniformisanih i neuniformisanih pripadnika MUP-a Tuzlanskg kantona i Agencije SIPA-e mirno promatralo dok su vehabije nazivali pogrdnim imenima novinarke i novinare, etiketirali ih "nevjernicima koje treba ukloniti sa lica zemlje", a neke su i nasilno pokušali udaljiti s mjesta događaja. Policajci nisu poduzeli ništa ni kada su vehabije izgurale jednog od prisutnih novinara, a snimatelju zamalo oduzeli opremu, navodi se u saopćenju.

Udruženje/udruga "BH novinari" i Linija za pomoć novinarima smatraju nedopustivim ponašanje policajaca i njihovu nespremnost da reaguju u slučajevima kada su ugroženi životi novinara.

"Podsjećamo MUP Tuzlanskog kantona kako je, po ugledu na demokratske zemlje, dužnost policije u cijeloj BiH, pa tako i u Tuzlanskom kantonu, da zaštiti novinare u situacijama koje za njih mogu biti opasne, a naročito u slučajevima kada su pripadnici policije direktni svjedoci nasilničkog ponašanja i ugrožavnja novinarske bezbjednosti. Podsjećamo i ovaj put pripadnike policije na Smjernice o ponašanju policije prema medijima, koje su potpisali najviši policijski dužnosnici BiH i obavezali se na pružanje podrške novinarima tokom obavljanja novinarskih dužnosti. Zbog toga zahtijevamo od MUP-a TK, posebno od policijskog komesara Nedima Mutapčića, hitnu istragu u vezi sa ovim slučajem te javni odgovor na pitanje zašto nisu zaštitili novinare tokom dženaze Jusufu Barčiću koja je, inače, i bila najvaljena kao događaj visokog rizika", navodi se u saopćenju.

Udruženje/udruga "BH novinari" i Linija za pomoć novinarima će o ovom slučaju izvijesiti EUPM i od njih zatražiti dodatni pritisak na lokalne policijske organe kako bi pomogli novinarima i zaštitili ih tokom izvještavanja u kriznim situacijama i sa događaja visokog rizika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: