Žele potpune informacije
31

BH novinari pozvali krizne štabove u Sarajevu da efikasnije komuniciraju s medijima

A. B.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Udruženje BH novinari pozvao je Krizne štabove FbiH i KS na otvoreno, efikasnije i javno odgovornije komuniciranje s medijima u Sarajevu, koje će uključivati više mogućnosti za postavljanje novinarskih pitanja i dobijanje cjelovitih odgovora u vezi s koronavirusom i posljedicama pandemije za stanovnike glavnog grada i cijele BiH.

Kako su naveli iz Udruženja, jedan broj novinara, iz medija sa sjedištem u Sarajevu, žalili su se Liniji za pomoć novinarima zbog ograničenih mogućnosti postavljanja pitanja i dobijanja relevantnih i potpunih informacije u vezi sa smrtnim slučajevima, testiranjem na koronavirus, pripremom izolatorija, raspodjelom obaveza i odgovornosti između domova zdravlja, bolnica i Kliničkog centra i mnogih drugih.

Posebno zabrinjava činjenica da najviši dužnosnici Federacije BiH i Kantona Sarajevo izbjegavaju odgovoriti na kritička pitanja i javno propitivanje svrsishodnosti pojedinih mjera i odluka državnih organa ili javnih institucija, čime se unosi dadatna zbunjenost i strah među građane.

"UO BH novinara odaje priznaje kriznim štabovima i vladama Federacije BiH i Kantona Sarajevo na uspostavljanju media poola kao sigurnog i razumnog načina organizovanja konferencija za novinare u ovom kroznom periodu. Međutim, istovremeno upozoravamo kako organizovanje press konferencija bez fizičkog prisustva novinara, kao i isključivanje mogućnosti njihovog direktnog dijaloga sa javnim zvaničnicima tokom trajanja konferencije, nužno vodi ka cenzuri, nepotpunom informisanju građana i mogućim političkim manipulacijama određenim informacijama", istakli su iz BH novinara.

Zbog toga Upravni odbor BH novinara traži od ova dva krizna štaba da, zajedno s javnim televizijskim kućama (koje su osigurale direktni prijenos i dijeljenje signala sa svim medijima) stvore pretpostavke za direktno učestvovanje novinara na press konferencijma - u ograničenom broju i na zahtjev medijskih kuća.

"Također, tražimo da svi članovi Kriznog štaba Kantona Sarajevo i Kriznog štaba Federacije BiH unprijed medijima dostave liste s imenima osoba koje će govoriti na konferenciji za medije i kojima je moguće dostaviti pitanja putem e – maila, a odgovore direktno dobiti na samom pressu", zaključili su iz BH novinara.