Protivljenje cenzuri
76

BH novinari podržali zahtjeve za sprječavanje gašenja Al Jazeere

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Upravni odbor Udruženja BH novinari osudio je danas zahtjeve Saudijske Arabije i drugih arapskih država za gašenje mreže Al Jazeera, uključujući i redakciju regionalnog programa Al Jazeera Balkans, sa sjedištem u Sarajevu.

Usprotivili su se svakom obliku cenzure i miješanja bilo koje države u medijske sadržaje i nezavisnost uredničke politike, ocjenjujući da se takvim postupcima na najdirektniji način ugrožava pravo građana na slobodan pristup informacijama iz različitih medijskih izvora.

Time se, mišljenja su u Upravnom odboru Udruženja BH novinari, sužava prostor za javnu političku debate o pitanjima od značaja za javnost, ne samo u arapskim državama, već i u cijelom svijetu.

U saopćenju su izrazili solidarnost s novinarima i drugim uposlenicima televizije Al Jazeera Balkans, snažno podržavajući njihove zahtjeve za sprečavanje gašenja mreže Al Jazeera u Kataru, kao i njenih televizijskih članica u cijelom svijetu.

Pozvali su i Međunarodnu federaciju novinara (IFJ) sa sjedištem u Briselu, kao i druge organizacije posvećene zaštiti slobode medija, da se uključe u podršku medijskim djelatnicima Al Jazeere, te iskoriste legitimna sredstva za sprječavanje brutalnog gašenje tog medija.