BiH
76

BH novinari osuđuju fizički napad na ekipu Hayat TV u Zenici

FENA
Foto: Hayat TV
Foto: Hayat TV
Upravni odbor Udruženja BH novinari osuđuje fizički napad na ekipu Hayat TV, koji se desio u subotu navečer po završetku nogometne utakmice Čelik - Željezničar u Zenici.

"Nepoznate osobe, maskirane fantomkama, kamenjem su gađale vozilo Hayat TV i tom prilikom nanijele lakše povrede članovima ekipe i značajno oštetile službeni automobil. Napad na ekipu Hayat TV predstavlja grubo kršenje prava na sobodu izražavanja, siguran i dostojanstven rad novinara, kao i obavljane novinarskih zadataka bez straha od maskiranih huligana, spremnih sportsko ponašanje zamijeniti najnižim navijačkim strastima i nasiljem", ističe se u saopćenju Upravnog odbora BH novinara.

Zahtijevaju od nadležnog MUP-a Zeničko - dobojskog kantona hitnu i krajnje ozbiljnu istragu o ovom napadu, te poduzimanje kaznenih mjera prema napadačima.

Istovremeno, BH novinari upućuju javni protest Nogometnom klubu Čelik iz Zenice i Nogometnom savezu BiH, koji su dužni stvoriti uvjete za siguran i slobodna rad novinarskim ekipama koje prate utakmice i druge sportske događaje u organizaciji nogometnih klubova i Nogometnog saveza.

"Budući da se napadi na novinare i medijske ekipe ponavljaju, posebno na utakmicama 'povišenog rizika', zahtijevamo od Nogometnog saveza BiH i klubova poduzimanje dodatnih mjera zaštite medijskih ekipa i novinara - izvještača s utakmica", kaže se u saopćenju Upravnog odbora BH novinari.