{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BH novinari osudili prijetnje novinaru RTV Srebrenica Marinku Sekuliću

Klix.ba
16.3.2015. u 16:32
50
15
BH novinari osudili prijetnje novinaru RTV Srebrenica Marinku Sekuliću
50
BH novinari osudili prijetnje novinaru RTV Srebrenica Marinku Sekuliću
Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju najoštriji protest Opštinskom odboru SNSD –a u Srebrenici zbog prijetnji Marinku Sekuliću, novinaru RTV Srebrenica, koje je putem telefona uputio Dragić Glišić, odbornik ove stranke u Skupštini opštine, saopšteno je iz Udruženja BH novinari.
Glišić je prijetio novinaru uvjeren kako je Sekulić autor teksta u kojem se problematizira prisluškivanje članova SDS-a u Skelanima, a koji je objavila agencija Fena i prenio jedan broj online medija. Iako Sekulić nije autor teksta, Glišić mu je zaprijetio da on i “svi njegovi mogu očekivati sve najgore”.

UO BH novinara sa zabrinutošću konstatuje kako su u istom danu – u subotu 14. marta, dva istaknuta člana SNSD –a: Milorad Dodik, predsjednik i Dragić Glišić, član, na najgrublji način prekršili slobodu medija i prava novinara.

"Time su SNSD u javnosti predstavili kao političku partiju čiji članovi ne samo da ne poštuju temeljne medijske slobode i pravo na kritku javne vlasti, već dovode u pitanje i opravdanost postojanje imena demokratije u njenom nazivu", navodi se u saopštenju.

UO BH novinara zahtjeva od Glavnog odbora SNSD da se javno ogradi od nedemokratskih i primitivnih ponašanja svojih članova prema novinarima i medijima, uključujući i predsjednika stranke, te da rezolutno osudi govor mržnje i prijetnje Goradani Katani i Marinku Sekuliću.

"Očekujemo također da SNSD poduzme sve mjere kako bi se u gradovima i institucijama vlasti gdje je vodeća stranka, njeni članovi i javni zvaničnici sa punim uvažavanjem i pristojno obraćaju novinarima, i time dali vlastiti doprinos u kreiranju normalnih uvjeta za slobodan i siguran rad svih medija. UO BH novinara i Linija za pomoć novinarima će poduzeti zakonom predviđene mjere u zaštiti svojih kolega, zaštiti njihovih života i dostojanstva, kao i krivičnom kažnjavanju govora mržnje", dodaje se u saopštenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: