BiH
0

"BH novinari" osudili napad na ekipu FTV

FENA
Udruženja "BH novinari" i Linije za pomoć novinarima najoštrije osuđuju fizički napad na novinarku Arijanu Saračević - Helać i snimatelja Refika Vejsilagića, uposlenike Federalne televizije i članove ekipe koja radi za emisiju „60 minuta“.

O napadu će biti obaviješteni Odjel za medije OSCE-a u Beču, Međunarodna federacija novinara u Briselu, kao i sve nadležne domaće i svjetske institucije za zaštitu slobode javne riječi i prava novinara na slobodan rad, saopćeno je iz udruženja.

"Koleginicu Saračević - Helać i kolegu Vejsilagića grubo je vrijeđao i pokušao im oteti kasetu sa snimljenim materijalom Šemso Saković, predsjednik ogranka Stranke za BiH u Distriktu Brčko.

Napad se dogodio jučer u Brčkom nakon što su kolege s Federalne TV snimile intervju sa Sakovićem u okivru šire novinarske priče o aktivnosti brčanskog lidera Stranke za BiH.

Ponašanje gospodina Sakovića predstavlja grubi i krajnje primitivni čin dužnosnika jedne političke partije koji korišćenjem fizičke sile i verbalnih uvreda pokušava spriječiti informiranje javnosti o aktualnim temama", saopćili su "BH novinari".

Asocijacija dalje u saopćenju navodi da je napad na Sračević-Helać i Vejsilagića drastičan atak na medijske slobode, potpuno suprotan evropskim demokratskim vrijednostima koje je, koliko jučer, proklamovala Stranka za BiH s predizbornih plakata.

Napad na novinare u Brčkom nije prvo i jedino bahato ponašanje visokih dužnosnika Stranke za BiH. Prije pola godine vinovnik sličnog napada na ekipu magazina „60 minuta“ u Bihaću bio je Sadik Bahtić, predsjednik Kantonalnog odbora ove stranke i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

"Iako smo tom prilikom zahtjevali od Glavnog odbora Stranke za BiH da se javno ogradi i osudi napad na novinare u Bihaću, oni to nisu učinili niti su se udostojili odgovoriti na zahtjev Udruženja i Linije za pomoć novinarima za sankcioniranje primitivnog i bahatog ponašanja svog lidera.

Ponovno pozivamo gospodina Harisa Silajdžića, predsjednika Stranke za BiH i druge članove Glavnog odbora da javno reagiraju povodom napada na ekupu magazina „60 minuta“ u Brčkom i stanu ukraj nasilnicima u svojim redovima.

Ukoliko i ovaj put ostanu nijemi, smatraćemo ih direktno odgovornim za ugrožavanje medijskih sloboda i novinarskih prava u BiH", navodi u saopćenju Udruženje "BH novinari".