BiH
0

"BH novinari" osudili napad ministra Heće na fotoreportera Avaza

FENA
Udruženje "BH novinari" i Linija za pomoć novinarima danas su oštro osudili fizički napad na fotoreportera "Dnevnog avaza" Samira Jordamovića koji je počino ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH Vahid Hećo.

U zajedničkom saopćenju Udruženja "BH novinari" i Linije za pomoć novinarima se navodi da se napad dogodio danas ispred zgrade Tužilaštva Kantona Sarajevo kad je fotoreporter Jordamović pokušao fotografirati ministra Heću dok je izlazio iz zgrade Tužilaštva gdje je prethodno dao izjavu u vezi sa istragom koju vodi ovaj istražni organ.

Ističe se da je pod prijetnjom da ga "niko ne smije fotografirati“, ministar Hećo "krajnje primitvno i nasilnički napao kolegu Jordamovića, gurnuo mu fotoaparat u lice i njime ga udario".

"Zgroženi smo nad činjenicom da javna osoba, s visokom pozicijom u Vladi FBiH, napada fotoreportera na radnom zadatku pokušavajući na taj način spriječiti objavljivanje fotografije i informacija u vezi s današnjim događajem u Tužilaštvu Kantona Sarajevo", kaže se u saopćenju te ističe da je takvo ponašanje pogotovu nespojivo s ministarskom funkcijom koju obnaša Hećo i predstavlja rušenjenje ugleda cijele federalne Vlade.

"Fizičkim atakom na fotoreportera ministar Hećo je prekršio i sva demokratska i civilizacijska načela kojih bi se i sam trebao držati. Time je, po ko zna koji put, jasno stavio do znanja kakva je pozicija državnog funkcionera a kakva pozicija novinara odnosno fotoreportera u BiH. Ovaj je slučaj, isto tako, ponovno akcentirao sav jad u kojem se nalazi ova država i društvo u cjelini kad fizički napadi postaju legitimno sredstvo obračuna s medijskim uposlenicima i jedan od načina sprječavanja novinara u obavljanju njihovih radnih zadataka", navodi se u saopoćenju.

Udruženje "BH novinari“ zahtjeva od Vlade FBiH da se hitno ogradi od ponašanje svoga ministra, a od MUP-a Kantona Sarajevo da obavi istragu i poduzme zakonite radnje za sankcioniranje napada na fotoreportera Dnevnog avaza.

Udruženje "BH novinari“ i Linija za pomoć novinarima zatražit će od nadležnih domaćih i međunarodnih institucija posebne mjere zaštite za novinare i ostale medijske uposlenike.

"Bojimo se da dosadašnje neadekvatno sankcioniranje ataka na novinare, stvaranje društvene klime u kojoj je poželjno vrijeđati ili udarati novinare, može dovesti u pitanje ukupnu sigurnost medijskih uposlenika kao i nastavak demokratskih procesa u BiH. Naša strahovanja su tim veća što predstoje lokalni izbori u kojima novinari trebaju igrati važnu i odgovornu ulogu u informiranju građana. Sa sadašnjim stupnjem nesigurnosti, zaoštravanjem političke klime i radikaliziranjem ukupne atmosfere u BiH, pitanje je koliko će novinari i mediji moći kvalitetno obaviti svoju zadaću i javnosti proslijediti informacije o toku izbornog procesa", navodi se u saopćenju.

Zbog toga su Udruženje "BH novinari" i Linija za pomoć novinarima pozvali danas novinare iz cijele BiH, novinarske asocijacije i medije, intelektualce, kulturne i javne radnike da dignu svoj glas protiv gušenja medijskih sloboda i ugrožavanja prava na slobodan rad medijskih uposlenika.

Od početka ove godine registrovano je 17 fizičkih i verbalnih napada na novinare, te 24 slučaja kršenje novinarskih prava i sloboda, navodi se u saopćenju.