"Politički pritisci"
393

BH novinari osudili Konakovićeve napade na novinare portala Klix.ba i Istraga.ba

S. Š.
Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a (Foto: I. L./Klix.ba)
Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a (Foto: I. L./Klix.ba)
Povodom sinošnje objave predsjednika NiP-a Elmedina Konakovića na društvenim mrežama, a u kojoj je jasno "prozvao" novinare portala Klix.ba i Istraga.ba zbog ranijeg izvještavanja i pisanja, oglasilo se Udruženje BH novinari strogo osuđujući ovakav nastup Konakovića.
Naime, Konaković je na svojoj objavi na Facebooku napisao kako su novinari portala Klix.ba i Istraga.ba izvršili "hajku" na njega, nazivajući pritom oba medija "režimskim", a sve zbog izvještavanja i pisanja koja se vezuju za Izborni zakon BiH.

Tim povodom, BH novinari najoštrije osuđuju, kako su naveli u svom zvaničnom saopćenju, političke pritiske predsjednika Konakovića na novinare i urednike portala Klix.ba i Istraga.ba, te zahtijevaju od njega da prestane sa javnim "prozivanjem" na društvenim mrežama novinara čije izvještavanje ne korespondira sa njegovim ličnim i političkim stavovima i ubjeđenjima.

"Upravni odbor BH novinara smatra da je ovakvo targetiranje medija i novinara koje je izvršio predsjednik jedne političke partije nedopustivo i predstavlja otvoreni politički pritisak i pokušaj ućutkivanja kritičkog i analitičkog izvještavanja medija o odlukama koje se donose u pojedinim političkim partijama. Konaković, kako sam ističe, više od 25 godina 'živi javni život'. Neko sa takvim dugogodišnjim iskustvom na javnoj i političkoj sceni morao bi znati da je zadaća novinara da kritikuju, propituju i analiziraju postupke javnih osoba, pogotovo političara. Takva vrsta angažmana je sastavni i veoma važan dio novinarske profesije, a ne samo puko prenošenje informacija i izjava političara bez ikakvog kritičkog i analitičkog uklona", navode BH novinari u svom saopćenju.

Nadalje, dodaju kako je "Konakovićevo pravo da mu se pojedine medijske objave o njemu ili njegovoj stranci ne dopadaju ili da ih smatra neistinitim, neopravdanim i slično. Međutim, dodaju kako u u takvim slučajevima Konaković i svi drugi političari trebaju koristiti demanti i tražiti ispravku krivih navoda u medijima, a u krajnjoj instanci imaju na raspolaganju i Zakon o zaštiti od klevete, a ne (zlo)upotrebljavati svoju poziciju moći kako bi javno etiketirali novinare i medije, proglašavali ih "režimskim" i slično.

Za kraj, naglasili su kako su u posljednje tri godine, politički pritisci na novinare i novinarke u BiH putem društvenih mreža su sve češći, otvoreniji i agresivniji.

"Pozivamo sve političare da ne koriste ovakav način „obračuna“ i komunikacije sa medijima, jer na taj način samo dodatno podstiču govor mržnje u komentarima svojih simpatizera na društvenim mrežama", poručuju BH novinari.