|

BH novinari: Nedopustivo je uskraćivanje informacija nakon sjednice VSTV-a

BH novinari: Nedopustivo je uskraćivanje informacija nakon sjednice VSTV-a
11
I. P.
17.10.2019. u 21:40
5
komentara
11

dijeljenja
BH novinari: Nedopustivo je uskraćivanje informacija nakon sjednice VSTV-a
Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari danas je uputilo javni protest zbog neprimjerene komunikacije sa medijima i uskraćivanja informacija novinarima o radu VSTV-a.
"U ime šaljem vam protestno pismo zbog neprofesionalne i institucionalno nedopustive komunikacije sa novinarima i medijima u BiH, uključujući i personalne komentare članova VSTV-a putem društvenih mreža na novinarska pitanja o događajima od značaja za javnost", kaže se na početku saopćenja, odnosno javnog protesta.

Dalje se navodi kako UO BH novinara ocjenjuje nedopustivim uskraćivanje informacija novinarima nakon jučerašnje sjednice VSTV-a, na kojoj su imenovani dvoje zamjenika glavne državne tužiteljice i donesene odluke od javnog interesa.

"Takvo postupanje je profesionalno neprihvatljivo, te predstavlja direktno kršenje društvenih i pravnih normi o transparentnom djelovanju VSTV-a i blagovremenom informiranju javnosti o radu ove institucije", stoji u saopćenju.

Dalje se podsjeća kako je uskraćivanje informacija medijima nedopustivo demonstriranje institucionalne i pravosudne sile nad novinarima, poduzeto s namjerom da se ograniči pravo na slobodu izražavanja i oteža pristup javnim informacijama u posjedu VSTV-a.

"Usputno obavještavanje novinara kako će 'na društvenim mrežama' dobiti odgovore na pitanja postavljena u zvaničnim prostorijama VSTV-a je derogiranje vrijednosti i profesionalnog integriteta novinarske i pravosudne profesije, odnosno, ciljano spuštanje zvanične komunikacije na nivo privatnih mišljenja, 'online ulice' i neumjesnih komentara, kako bi bila lišena javnog značaja i potrebnog uticaja. Kao članovi Upravnog odbora BH novinara ostali smo zatečeni vokabularom, kvalifikacijama i uvredama koje su Ružica Jukić, potpredsjednica, i Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, izrekli o novinarima i medijima putem društvenih mreža ili autorskih tekstova. Na meti ključnih ljudi VSTV-a nedavno su se našli novinari BIRN –a, a ranije su to bili novinari Žurnala i Oslobođenja, FTV, kao i brojnih drugih medija", navodi se iz Udruženja BH novinari.

Pred kraj saopćenja se objašnjava kako iz pristojnosti BH novinari neće ponavljati epitete koji su korišteni u obraćanju novinarima direktno, putem Facebooka i Twittera ili kroz tradicionalne medije.

"Cijenjena gospodo, to je jezik ulice koji nema mjesta u ozbiljnoj javnoj komunikaciji! Zbog toga od vas – članova VSTV-a, a prije svih potpredsjednice Jukić i predsjednika Tegeltije – rezolutno zahtijevamo da takve sadržaje uklonite, a vlastite nesporazume ili profesionalne zamjerke medijima rješavate legitimnim pravnim sredstvima koja imate na raspolaganju. Također, javno zahtijevamo da komunikaciju sa novinarima i medijima svedete u okvire profesionalnih pravila, pristojnosti i uljudnosti, uvažavajući potrebe medija i pravo javnosti da bude na vrijeme informirana o pitanjima od značaja za rad VSTV-a, zakonito postupanje pravosuđa i funkcioniranje pravne države u cjelini", zaključuju iz Upravnog odbora Udruženja BH novinari.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...