{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BH novinari: Javni protest direktoru SIPA-e zbog prisluškivanja telefona

F
18.10.2013. u 19:13
0
3
BH novinari: Javni protest direktoru SIPA-e zbog prisluškivanja telefona
0
BH novinari: Javni protest direktoru SIPA-e zbog prisluškivanja telefona
Upravni odbor Udruženja BH novinari uputilo je danas javni protest direktoru Državne agencija za istrage i zaštitu (SIPA) Goranu Zubcu zbog zahtjeva o prisluškivanju telefonskih razgovora koji su vođeni s telefona iz redakcije Oslobođenja i magazina Dani.
Ti razgovori su vođeni u okviru istrage koju SIPA vodi u slučaju Šemsudina Mehmedovića, zastupnika SDA u Parlamentu BiH.

"Goran Zubac je pokušao lažno informisati tužilaštvo,odnosno Sud BiH tvrdeći da se radi o jednom korisniku i to mobilnog telefona čiji identitet nije htio otkriti jer je navodno pod zabranom", saopćio je Upravni odbor Udruženja BH novinari.

UO Udruženja smatra da je prisluškivanje novinara Dana i Oslobođenja neprimjeren atak na slobodu izražavanja i integritet novinarske profesije, te brutalan pokušaj zastrašivanja novinara koji pišu i objavljuju informacije o istragama koje vodi agencija SIPA.

"Pokušaj direktora Zubca da zaustavi pisanje o njegovom radu i slučajevima koje istražuje SIPA samo su još jedan u nizu primjera demonstriranja sile i izlaženja izvan okvira zakonitog postupanja nadležnih sigurnosnih agencija, ali i pravosudnih institucija koje odobravaju pokretanje postupka slušanja novinara i medijskih uposlenika", kaže se u saopćenju UO Udruženja BH novinari.

UO Udruženja BH novinari zahtjeva od SIPA-e, Tužilaštva BiH i Suda BiH hitno i javno objavljivanje svih informiracija o ovom slučaju i objašnjenje vlastitih postupaka usmjerenih ka ograničavanju slobode izražavanja i uvlačenje novinara u policijsko - sigurnosne istrage.

Budući da novinarski rad, prema evropskim principima očuvanja slobode medija, uživa jednaku zaštitu u toku procesu prikupljanja informacija kao i momentu njihovog objavljivanja, UO Udruženja BH novinari će zatražiti od Komisije za kontrolu rada sigurnosnih agencija Parlamentarne skupštine BiH detaljnu istragu o prisluškivanju novinara u BiH.

Također, UO Udruženje će od međunarodnih organizacija tražiti adekvatnu reakciju na neprimjereno ponašanje SIPA-e i drugih institucija koje su uključene u ovaj slučaj.

Podsjećaju, prije nekoliko mjeseci, predmet prisluškivanja bili su telefonski razgovor novinara Federalne televizije Avde Avdića sa Živkom Budimirom o kojem je u tom trenutku vođena istraga, a da nadležne državne službe nikada nisu dale kredibilno objašnjenje svojih postupaka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: