Reakcija na izjavu
103

BH novinari Izetbegoviću: Izjava o napadu na kameru služi odbrani kriminalog akta Ćesira

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Upravni odbor Udruženja BH novinara uputio je javni protest Bakiru Izetbegoviću, predsjedniku Stranke demokratske akcije (SDA) zbog "politički neodogvornog istupa i pokušaja relativizacije fizičkog napada na Adija Kebu, fotografa portala Žurnal".

Na press konferenciji SDA, održanoj u subotu 30.marta, kako su saopćili, Izetbegović je izjavio kako Huso Ćesir, lider SDA iz sarajevske općine Novi Grad, "nije napao fotografa već kameru“ čime je na najdirektniji način opravdao nasilje i kršenje medijskih sloboda u BiH, uključujući i pravo na siguran i dostojanstven rad.

"Osim što je primjer političke bahatosti i gluposti, Izetbegovićeva izjava o napadu na kameru“predstavlja zabrinjavajući pokušaj odbrane kriminalnog akta Huse Ćesira i solidarnosti s njim, samo zbog članstva u istoj političkoj partiji i navodnih ratnih zasluga, sugerirajući time kako se u BiH trebaju i medijske slobode žrtvovati radi ratnih zasluga pojedinaca", naveli su.

Upravni odbor BHN smatra nedopustivim bilo kakvo opravdavanje napada na novinare, pogotovu ne u kontekstu ratnih ili drugih zasluga, a najmanje što u ovom trenutku novinarska zajednica očekuje od gospodina Izetbegovića i najbrojnije bošnjačke političke stranke jeste osuda krivičnog djela, te javno izvinjenje fotografu Adiju Kebi i uredništvu portala Žurnal.

"U domen iste političke manipulacije i zamagljivanja pozadine napada na fotografa Žurnala – a to je pisanje ovog portala o kriminalnim i koruptivnim poslovnim poduhvatima Huse Ćesira, političara i vlasnika više privantih kompanija - spada i Izetbegovićev poziv novinarskim udruženjima da iz svojih redova izbace samo jednog novinara kome istina nije sveta", saopćili su.

"Podsjećamo gospodina Izetbegovića da je novinarska i medijska zajednica jedina profesija u ovoj državi koja se sustavno i odgovorno, više od dvije decenije, bavi sankcioniranjem neprofesionalnog postupanja novinara i medija kroz djelovanje Vijeće za štampu i online medije i Regultorne agenecije za komunikacije. Uz to, svaki gradjanin ove države, uključujući politčara i businessmana Husu Ćesira, ima mogućnost, umjesto pesnica i psovki, protiv novinara koristiti legitimna sredstva demantija, pisma urednicima, žalbe Vijeću za štampu ili RAK –u i podnošenja tužbe za klevetu. U tom kontekstu, UO BHN javno poziva gospodina Izetbegovića da, prije moralnih pouka, pošalje javno izvinjenje svim novinarima u BiH zbog ponašanja njegovog stranačkog kolege Ćesira, ali i zbog vlastitih, neodmjerenih i politički nekorektnih stavova o krišenju medijskih sloboda", kaže se u saopćenju.