Queer Sarajevo festival
0

BH novinari i Vijeće za štampu BiH osudili napade

FENA
Udruženje BH novinari i Vijeće za štampu u BiH najoštrije su osudili fizičke napade na novinare i ostale građane na otvaranju Queer Sarajevo Festivala.
  • Premlaćivanje novinara i pisaca Emira Imamovića i Peđe Kojovića, kao i nekolicine policajaca i neimenovanih građana predstavlja nezapamćeno grub i nasilan atak na slobodu izvještavanja i javnog djelovanja", saopćeno je iz Udruženja BH novinari i Vijeće za štampu u BiH.

Ističu kako su u slobodnoj i demokratskoj zemlji, kakva bi BiH trebalo da bude, ovakvi postupci apsolutno nedopustivi. Nasilničko ponašanje grupe protivnika Queer Sarajevo Festivala je sramota za Sarajevo, glavni grad BiH, koji bi trebao i morao prednjačiti u ispoljavanju svoje multikulturalnosti, otvorenosti i tolerantnosti prema drugima i drugačijima.

Smatrajući da je ovim postupkom najgrublje narušena sloboda medijskog izvještavanja i zagarantirana sloboda djelovanja i ispoljavanja različitosti, BH novinari i Vijeće za štampu zahtjevaju od nadležnih policijskih i pravosudnih organa da hitno utvrde identitet svih izgrednika, a prema napadačima i izazivačima straha i nereda na otvorenju Festivala poduzmu zakonite sankcije.

Također, traže od nadležnih gradskih vlasti da javno osude ovakva ponašanja i svim građanima Sarajeva, uključujući i medijske djelatnike, osiguraju slobodu obavljanja radnih zadataka, djelovanja i okupljanja.

Udruženje BH novinari i Vijeće za štampu u BiH će, u okviru svojih nadležnosti, zatražiti pomoć međunarodnih organizacija i institucija u zaštititi slobode izvještavanja u BiH i slobodnog rada medija.