BiH
0

Bh. naučnici od Schwarza-Schillinga traže da za BiH primjenjuje iste kriterije koji važe u njegovoj zemlji

FENA
Bh. naučnici su danas uputili pismo visokom predstavniku u BiH Christianu Schwarz-Schillingu u kojem se ograđuju od eventualnih posljedica koje mogu izazvati pseudoarheološka iskopavanja na području Visokog.

U pismu se potpisnici osvrću i na činjenicu da je visoki predstavnik prošle godine posjetio ovaj lokalitet i dao "podršku", ovom, pseudoarheološkom trendu.

"Domaći i međunarodni stučnjaci arheolozi, historičari i geolozi tokom protekle godine u više navrata, pojedinačno i zajedno, izrazili su svoje kritike spram tog projekta i upozorili na opasnosti koje takav pseudoarheološki trend i amaterska iskopavanja predstavljaju za stvarnu kulturnohistorijsku baštinu Bosne i Hercegovine. Posebno je isticana neprimjerenost podrške takvom pseudonaučnom projektu u jednom društvu koje je nedavno izašlo iz jednog mučnog rata i koje s velikim teškoćama obnavlja svoje visokoškolske ustanove, muzeje, biblioteke i ostale kulturne i naučnoistraživačke institucije".

Kakao se navodi u pismu na širem području Visokog, u kojem Semir Osmanagić i njegovi ljudi vrše svoja raskopavanja (nerijetko i bagerima) ugroženi su neki od arheoloških slojeva veoma značajnih za proučavanje i shvaćanje kontinuiteta življenja na ovim prostorima, počev od neolita (Okolište), preko nastanka Bosne kao državne jedinice u ranome srednjem vijeku (Biskupići, Moštre, Visoki), do razvoja srednjovjekovnog Bosanskog kraljevstva (srednjovjekovni kraljevski grad Visoki na vrhu brda preimenovanog u piramidu Sunca).

"Gospodine Schwarz-Schilling, to nisu vizije bolje budućnosti niti drevne prošlosti, to je višestruki vandalizam – razaranje postojeće kulturnohistorijske baštine i pokušaj negiranja civilizacijskih dostignuća i sistema vrijednosti, ne samo u Bosni i Hercegovini već u Evropi. Vi, kao predstavnik te Evrope u BiH, dužni ste pomoći bosanskohercegovačkoj stručnoj kao i laičkoj javnosti da otkloni opasnost pseudoarheološke sablasti antiintelektualizma u Visokom".

Potpisnici pisma od visokog predstavnika zahtijevaju da u svom angažovanju u kontekstu istraživanja i zaštite kulturne baštine BiH primjenjuje kriterije koji važe u njegovoj zemlji, Evropskoj uniji i čitavom civilizovanom svijetu i da vodi računa o relevantnim činjenicama, a ne da nekritički pruža podršku avanturističkim i pseudonaučnim poduhvatima; da se visoki predstavnik, u cilju adekvatne zaštite preostalog dijela ugroženih spomenika na području Visokog, založi da Fondacija Osmanagića ispuni svoju obavezu prema državnom Zavodu za zaštitu spomenika kulture i dostavi inventarske knjige, dnevnike rada i kompletan izvještaj s foto i crtanom dokumentacijom s iskopavanja obavljenih na Visočici 2005. i 2006. i na Plješevici 2006. godine, kako bi se mogla osigurati stručna ocjena te dokumentacije.

Samo se na osnovu toga može procijeniti objektivnost obavljenog iskopavanja, eleminirati mogućnost lažiranja i razmotriti opravdanost izdavanja dozvole za daljnji rad; da visoki predstavnik u svom angažovanju uvaži mišljenje i argumente stručnjaka s Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli koji su više puta javno istupali protiveći se zloupotrebi geologije u svrhu obmanjivanja javnosti.

To su jasno istakli u svom Izvještaju o geološkim istraživanjima Visočice kod Visokog koji je usvojen od Naučno-nastavnog vijeća ovog fakulteta dana 17. aprila 2006. godine.

Sama istraživanja izvršena su na zahtjev Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“; da se visoki predstavnik zauzme kod odgovarajućih struktura BiH, Evropske unije i SR Njemačke, kao predsjedavajućeg EU, da Bosna i Hercegovina što prije potpiše Evropsku konvenciju o zaštiti arheološkog naslijeđa (Valeta 1992.) i u osiguravanju uvjeta za otvaranje studija arheologije u Sarajevu.

Potpisnici ističu da su arheolozi, historičari i geolozi Bosne i Hercegovine, Evrope i Amerike već su u više navrata upozoravali na opasnost i štetu koju pokušaj širenje lažne nauke u BiH, a prije svega psuedoarheologije i pseudogeologije, nanosi kulturnoj historiji Bosne i Hercegovine, Evrope i svijeta.

"Naša upozorenja do sada nisu ni u kom pogledu uvažena, niti od OHR-a, niti od domaćih političkih struktura koje su za to direktno nadležne. Ovo je naš posljednji pokušaj upozorenja koji ovog puta, obraćajući se Schwarz-Schillingu, kao visokom predstavniku EU, upućujemo ne samo domaćoj nego i evropskoj i svjetskoj javnosti.

Ukoliko ni nakon ovog upozorenja ne uslijedi neophodna odgovarajuća reakcija, snosit ćete i Vi gospodine visoki predstavniče, zajedno s lokalnim političarima odgovornost za sve posljedice koje će neometano širenje lažne nauke imati po našu i svjetsku kulturnu baštinu, kao i po međuljudske odnose kod nas, u Evropi i u svijetu" , navodi se u pismu koje uime historičara, geologa i arheologa BiH potpisuju dr. Dubravko Lovrenović, profesor historije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu dr. sc. Sejfudin Vrabac, red. prof. uime Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, šef tima za geološko istraživanje Visočice kod Visokog dr. Blagoje Govedarica, profesor prethistorijske arheologije na univerzitetu u Heidelbergu; naučni savjetnik u Centru za balkanološka ispitivanja ANUBiH u Sarajevu, dr.Ljiljana Ševo, profesor istorije umjetnosti na univerzitetima u Banjoj Luci i Sarajevu.