Konferencija
9

"Bh. naučnice": Žena je bila zapostavljena, ali je ipak imala važnu ulogu u našoj historiji

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, u saradnji s Fakultetom humanističkih nauka Univerziteta "Džemal Bijedić" iz Mostara i Udruženjem za modernu historiju iz Sarajeva, organiziralo je dvodnevnu naučnu konferenciju pod nazivom '"Bosanskohercegovačke naučnice i njihov istraživački rad".

Ministrica obazovanja i nauke Elvira Dilberović je kazala kako njeno ministarstvo i ovom konferencijom pokazuje opredijeljenost za afirmaciju nauke i naučnoistraživačkog rada u Bosni i Hercegovini.

"Cilj konferencije nije samo da kažemo kako su žene te koje su znatno obilježile razvoj nauke kroz historiju te institucionalizaciju naučne zajednice kod nas, već da su razbile predrasude o obrazovanju žena i doprinijele izvlačenju ne samo iz siromaštva, već i iz podređenog položaja", kazala je Elvira Dilberović.

Dilberović je posebno istakla kako se na ovu konferenciju javilo više od dvije stotine naučnika i naučnica.

"Željeli smo ispratiti ne samo naše naučnike, već i one iz regije i šire. Razmjena, druženje, mobilnost, to je smisao i tu se otvara mnogo šira priča za Bosnu i Hercegovinu. Cilj ovakvih konferencija nije samo popularizacija nauke, već i njeno usmjeravanje prema mladima", zaključila je ministrica Dilberović.

Husnija Kamberović, profesor s Univerziteta u Sarajevu i predsjednik Udruženja za modernu historiju, je izjavio kako je važnost ovakvih skupova veća jer se ne fokusiraju na ženu muslimanku, srpkinju, hrvaticu, već je fokus na ženi naučnici.

"Imamo žene koje su ostavile važnog traga u našoj historiji, na poljima medicine, književnosti, matematike... Širok je tu spektar koji pokazuje da je žena bila zapostavljena, ali da je imala važnu ulogu u našoj historiji", naglasio je profesor Kamberović.

Skup je na početku pozdravio i novi rektor Univerziteta "Džema Bijedić" Elvir Zlomužica koji je kazao kako je ovo zanimljiva tema, posebno u kontekstu našeg društva i komparacije s razvijenim demokratijama.

"Prema statističkim pokazateljima u našoj instituciji veći je broj naučnica u nastavnom procesu, nego što je naučnika", kazao je Zlomužica.