Dugogodišnji problem
15

Bh. ministarstvo na dva načina provjeravalo da li službenici varaju kod naplate naknade za prevoz

Er. M.
Google Map
Google Map
U Ministarstvu civilnih poslova BiH do kraja prošle godine trebala je biti izvršena revizija prava na naknadu za prijevoz državnih službenika na posao. Komisija koja se bavila revizijom provjeravala je putem Google Mapsa, a i direktnim obilaskom prijavljenih lokacija.

Bivši ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović donio je rješenje kojim je formirana Komisija za reviziju izdatih rješenja o priznanju prava zaposlenih u Ministarstvu civilnih poslova BiH na naknadu za prijevoz na posao i prijevoz s posla.

Kako su nam kazali iz Ministarstva civilnih poslova BiH, ova komisija je formirana na osnovu preporuka iz Izvještaja o obavljenoj finansijskoj reviziji Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine za 2017. i 2018. godinu gdje je konstatovano da Ministarstvo civilnih poslova BiH treba u potpunosti provesti odluku Vijeća ministara BiH, koja je u primjeni od 1. oktobra 2017. godine, a kojom se utvrđuje način obračuna naknade troškova za prijevoz s posla i prijevoz na posao.

"U skladu s preporukama Ureda za reviziju institucija BiH Komisiji je dat zadatak da izvrši kontrolu svih izdatih rješenja o priznanju prava zaposlenih u Ministarstvu civilnih poslova BiH na naknadu za prijevoz na posao i prijevoz s posla u smislu provjere dosljedne primjene odluke o visini, načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za prijevoz na posao i prijevoz s posla u institucijama Bosne i Hercegovine", rekli su nam iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Pojasnili su da komisija na osnovu izabranog daljinara www.google.maps, a u skladu s mišljenjem Ministarstva finansija i trezora BiH od 17. novembra 2017. godine, provjerava tačnu udaljenost mjesta rada od mjesta prebivališta, zaposlenih u Ministarstvu civilnih poslova BiH kojima je priznato pravo na troškove prijevoza na posao i s posla, a na bazi raspoložive dokumentacije koja je dostavljena prilikom podnošenja zahtjeva za priznavanje prava na naknadu troškova prijevoza i koja je sastavni dio službene evidencije zaposlenih.

"Rješenjem ministra civilnih poslova BiH propisano je da ukoliko komisija ne bude u mogućnosti da na osnovu daljinara utvrdi tačnu udaljenost mjesta rada od mjesta prebivališta zaposlenog, to će utvrditi korištenjem službenog vozila i vozača Ministarstva civilnih poslova BiH", kazali su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Komisija je dužna prilikom utvrđivanja tačne udaljenosti mjesta rada od mjesta prebivališta zaposlenog da se u cijelosti pridržava odluke Vijeća ministara BiH iz 2017. godine, kao i preporuka Ureda za reviziju institucija BiH iz Izvještaja o obavljenoj finansijskoj reviziji Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine za 2017. godinu i Izvještaja o obavljenoj finansijskoj reviziji Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine za 2018. godinu, u smislu da je u svakom pojedinačnom slučaju korištena najkraća saobraćajna putna komunikacija između mjesta rada i mjesta prebivališta zaposlenog.

"Komisija je dužna izvršiti zadatak najkasnije do 31. decembra 2019. godine te sačiniti izvještaj i dostaviti ministru civilnih poslova BiH. Komisiju čine tri člana koja nemaju naknadu za rad u komisiji. Kada je riječ o tačnosti podataka o prijavljenim adresama prebivališta zaposlenih, komisija nema mandat da utvrđuje tačnost podataka. Zaposleni su dužni da uz Zahtjev za naknadu troškova prijevoza na posao i s posla dostave prijavu mjesta prebivališta (obrazac PBA-4) i lično odgovaraju za dostavljene informacije", zaključuju iz Ministarstva civilnih poslova BiH.