BiH
0

BH MAC-u uručen ček na 201.160 američkih dolara za deminiranje

FENA
Predsjednik Američke trgovačke komore u Bosni i Hercegovini (AmCham) Faruk Telibećirović uručio je danas Centru za uklanjanje mina - BH MAC – ček u iznosu 201.160,18 američkih dolara, koliko je prikupljeno u ovogodišnjoj akciji pod nazivom “Noć hiljadu večera”.

Tu akciju je u 2007. godini peti put, u aprilu ove godine, održao AmCham u BiH, uz podršku ambasada Sjedinjenih Država i Kanade, kao globalni događaj posvećen prikupljanju sredstava za deminiranje u BiH.

Iznos od 201.160,18 američkih dolara AmCham je prikupio zahvaljujući donacijama bh. poslovne zajednice i uz podršku Vijeća ministara BiH. Iznos je udvostručen na 402.320,36 dolara nakon što je Vlada SAD-a inicirala da svakom donatorskom dolaru pokloni po još jedan dolar. Trenutno je to u pojedinačnoj kategoriji najviše prikupljenih sredstava u svijetu za 2007. godinu.

Američki ambasador u BiH Charles English izrazio je danas zadovoljstvo što je ovaj ček “oborio sve rekorde”.

“Problem nagaznih mina je zastrašujući i veoma važno je da nastavimo raditi na pronalasku rješenja. Od 1993. godine smo uložili više od milijardu dolara da bi se svijet oslobodio prijetnji od nagaznih mina”, kazao je English na svečanom prijemu u Sarajevu, upriličenom u povodu dodjele čeka BH MAC-u.

Ambasador Kanade u BiH David Hutchings naglasio je da svake godine sve manje ljudi gine od nagaznih mina te da “pobjedu nećemo moći proglasiti sve dok ukupan broj žrtava od mina ne bude sveden na nulu”.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović je upozorio da je BiH i dalje “minama najzagađenija evropska zemlja, ali i prva od 146 zemalja potpisnica Otavske deklaracije”, te dodao kako “1.096 minskih incidenata od 1996. do danas opominje da je deminiranje važan posao”.

Prema sadašnjim procjenama, u BiH je minirano 1.889 kvadratnih kilometara, odnosno 3,68 posto njene ukupne teritorije BiH. Očišćeno je svega 75 kvadratnih kilometara. Predviđanja su da se oko million mina nalazi na više od 11.000 dosad definiranih lokacija širom BiH.

Nović je naglasio da je u protuminskim akcijama uloženo 40 posto domaćeg novca, a da međunarodna zajednica inicira prelazak finansiranja na bh. vlasti. Računa se da će BiH do 2019. godine biti zemlja bez mina.