Nove okolnosti
99

Bh. lokalne zajednice u doba korone: Planiraju rebalanse, ovise o višim nivoima vlasti

I. Č.
Općina Centar Sarajevo (Foto: I. Š./Klix.ba)
Općina Centar Sarajevo (Foto: I. Š./Klix.ba)
Sve lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini planiraju u narednom periodu uraditi rebalans budžeta kako bi sanirale ekonomske posljedice uzrokovane pandemijom koronavirusa, tako što će sredstava planirana za provođenje drugih projekata preusmjeravati u privredu.

Na bh. lokalnim zajednicama je velika odgovornost da saniraju ekonomske posljedice nastale usljed pandemije koronavirusa. Problem im predstavlja što ovise o odlukama sa viših nivoa vlasti neophodnih da bi mogli definisati svoje planove i raditi prijeko potrebne rebalanse budžeta.

Grad Goražde

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović izjavio je za Klix.ba da će Grad Goražde, boreći se sa krizom nastalom usljed pandemije koronavirusa, pripremiti rebalans budžeta, ali da je prvo neophodno sačekati odluke državnog i entitetskog parlamenta.

"Oporavak će biti težak. Znamo koliko firmi je prestalo raditi. Pripremamo rebalans budžeta i ne možemo znati kad će se to konačno dogoditi. Moramo sačekati Parlament BiH da vidimo šta će uraditi u smislu odgode plaćanja obaveza, zatim Parlament FBiH da vidimo šta će uraditi u smislu preusmjeravanja ili odgađanja dobiti na platu uposlenika, poreza na dobit i lični dohodak", kazao je Ramović.

Napominje kako će poslije toga gledati da preusmjere sva druga sredstva koja budu mogli, prije svega sredstva od skloništa, rente, namjene katastra, šuma, puteva...

"Sva sredstva možemo preusmjeriti u oporavak koji nas čeka. Ne možemo govoriti o brojkama dok ne izvršimo detaljnu analizu. Od polovine marta 2020. godine smo poduzeli konkretne korake: oslobodili obrtnike koji iznajmljuju gradske poslovne prostore, kao i sve koji imaju ugovore sa nama. Oni će biti do daljnjeg oslobođeni obaveza prema Gradu Goraždu", rekao je Ramović.

Navodi kako se svi moraju boriti za svako radno mjesto.

"Ako ljudi budu radili imat ćemo i prihode i sve. Goraždu u prošloj i ovoj godini ima velika ulaganja i velike investicije sa viših nivoa vlasti, ali i koje mi finansiramo. Neke smo ugovore potpisali i njih ne možemo odgoditi. Sve nove ugovore ćemo obustaviti. Mislim da ovdje moramo svi pokazati veliku odgovornost i humanost", istakao je on.

Napominje kako se lokalne zajednice najvećim dijelom finansiraju iz indirektnih i direktnih poreza i da su uvijek nezadovoljno kada se vraćaju krediti MMF-a i drugih institucija.

"Federacija BiH od sredstava MMF-a prvo podmire obaveze koje ima i ostatak dijele lokalnim zajednicama. To je jako nekorektno i tu smo u startu oštećeni. Mnogo više se pažnje mora posvetiti lokalnim zajednicama. Mislim da sredstva nisu dovoljna i mora se raditi novi Zakon o raspodjeli sredstava", zaključio je Ramović.

Općina Stari Grad Sarajevo

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić objašnjava kako će sve općine, u oba bh. entiteta, morati vršiti rebalans budžeta u narednom periodu budući da je drukčije nemoguće sanirati ekonomske i druge posljedice nastale pandemijom koronavirusa.

"Općina Stari Grad će vršiti rebalans budžeta u narednih mjesec ili dva. To ću ja kao načelnik morati odlučiti i primijeniti u odnosu na osnovu izvještaja o prilivu sredstava koji svakodnevno dobijam. Uglavnom, to je stvar priliva sredstava", kazao je Hadžibajrić za Klix.ba.

Napominje da je Općina Stari Grad donijela odluku da se umanje zakupnine za općinske poslovne prostore, javne površine i reklame (mart), odnosno da zakupci potpuno budu oslobođeni plaćanja (april).

"To je za mjesec i po otprilike 900 hiljada KM manje u budžetu nego što smo planirali. Osim toga smo izdovojili 400 hiljada KM za pomoć u vidu novčanih sredstava namijenjenih stanovništvu i 100 hiljada KM za pomoć u vidu prehrambenih artikala. To je ukupno milion i 400 hiljada KM", kazao je on.

Općina Centar Sarajevo

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je za Klix.ba kazao kako je Općina Centar odlučna da pomogne finansijskim i drugim mjerama kako bi se spasila radna mjesta, ali i podržala privredu i ekonomiju.

"Mi smo na nivou Općine definisali da ćemo raditi rebalans, ali da prethodno uradimo jednu analitiku i statistiku onoga što će biti definirano kroz budžetske prihode i rashode. Kroz dva seta mjera smo predvidjeli indirektnu i direktnu podršku", istakao je Ajnadžić.

Navodi kako će finansijski pomoći, nepovratnim sredstvima, deficitarnim zanatskim zanimanjima.

"Predvidjeli smo poljoprivrednim proizvođačima što prije nabaviti sjemena i to što prije. Sve ćemo poljoprivredne kapacitete i zemljišta u vlasništvu općine staviti na raspolaganje. Provest ćemo hitnu proceduru da se planici u što većem broju daju na korištenje. Uz ostalo smo predvidjeli veliki broj plastenika za avlije", najavio je Ajnadžić.

Dodaje kako u drugom setu mjera pripremaju oslobađanje svih zakupaca koji su radili u smanjenom kapacitetu za vrijeme koronavirusa, sve dok ne budu ukinute mjere prirodne nesreće.

"Sa poslovnim bankama tražimo kreditnu, beskamatnu liniju. Kamate će snositi općina, na dugi rok. Najmanje ćemo 10 miliona KM povući i dati privrednicima da dobiju jeftine novce za održavanje svoje likvidnosti i spašavanje radnih mjesta. Bit će toga još, ali svakako ćemo se usklađivati sa mjerama koje poduzimaju viši nivoi vlasti", kazao je on.

Poručio je kako Općina Centar neće podržati poslodavce koji su požurili da daju otkaze radnicima.

"Ukoliko privredu prepustimo samu sebi onda smo svi gubitnici, pogotovo budžeti", zaključio je Nedžad Ajnadžić.