{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. logoraši otkrili imena mučitelja iz Srbije

A
15.1.2013. u 14:11
2
0
Bh. logoraši otkrili imena mučitelja iz Srbije
2
Bh. logoraši otkrili imena mučitelja iz Srbije
Zahvaljujući postupcima pred Osnovnim sudom u Beogradu za nadoknadu štete Bošnjacima iz Srebrenice i Žepe koji su poslije pada tih enklava u ljeto 1995. godine bili zatočeni u logorima Šljivovica i Mitrovo Polje u Srbiji, otkrivena su imena pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, Državne bezbjednosti (DB) Srbije, pa i nekih medicinskih radnika koji su učestvovali u mučenjima bošnjačkih logoraša.
Podsjetimo, kako je agencija Anadolija objavila, Osnovni sud u Beogradu donio je prvu prvostepenu presudu u korist jednog logoraša bošnjačke nacionalnosti koji je bio zatočen u logorima Šljivovica i Mitrovo Polje u Srbiji. Bivši logoraš Mujo Vatreš iz Žepe dobio je tako presudu u svoju korist i odštetu u iznosu od 500.000 srbijanskih dinara (4.700 eura).

''Mi nismo imali podatke o tome ko je vršio zločine u logorima u Srbiji, dakle, ko su bile te osobe. Jer, logoraši ih nisu poznavali i nisu znali njihova imena, ali su znali da pripadaju državnim organima Srbije. Nakon što smo mi uz pomoć Fonda za humanitarno pravo (FHP) iz Beograda pokrenuli postupak protiv MUP-a Srbije za nadoknadu štete, Pravobranilaštvo Srbije je kao svoje svjedoke počelo dovoditi upravo one iste osobe koje su učestvovale u zlostavljanjima logoraša! Tada su ih logoraši prepoznali. Na taj način smo došli do imena više od 30 osoba koje su djelovale u logorima Šljivovica i Mitrovo Polje'', izjavio je za agenciju Anadolija (AA) Murat Tahirović iz Saveza logoraša Bosne i Hercegovine (BiH).

Pripadnici srbijanskih organa, tvrdi Tahirović, polako su identificirani i sklapan je mozaik događanja u logorima u Srbiji. Nakon toga su pokrenute krivične prijave protiv navedenih službenika Srbije zbog učešće u mučenjima logoraša iz BiH.

''Između ostalih, otkrili smo jednog policajca, jednog posebno opasnog istražitelja DB-a, kao i medicinsku sestru, koja je, umjesto da im pomaže, mučila logoraše. Na osnovu ovih dokaza nesporno je da je Srbija direktno, dakle, preko svoje policije i pripadnika DB-a, učestvovala u genocidu, odnosno agresiji na BiH. Vjerujemo da će postupci koji su u toku to da dodatno potvrde'', kazao je Tahirović.

Logori Šljivovica i Mitrovo Polje otvoreni su nakon pada Srebrenice i Žepe 1995. godine. Tamo je u zatočeništvu bio 801 Bošnjak, među kojima i neki maloljetnici. Neki od zatočenih ostali zatočeni i nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma. Prema informacijama Saveza, više osoba izgubilo je život u spomenutim logorima pod različitim okolnostima, dok je na stotine njih prošlo užasne torture.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: