Proizvođači zajedno
12

Bh. konzorcij vlastima KS: Ukinite neustavni pravilnik o policijskim uniformama

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Bh. konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme traži od vlasti Kantona Sarajevo da hitno stave van snage, kako kažu, neustavni i nezakoniti pravilnik o policijskim uniformama koji "podriva domaću proizvodnju".

Bh. konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme, kojeg sačinjavaju kompanije Koteks d.o.o. Tešanj, Sparta d.o.o Banja Luka, MEN d.o.o. Travnik, ZENKO d.o.o Zenica, Uslužnost d.o.o. Sarajevo, Tekstilna industrija d.o.o. Mostar, uputio je molbu za hitan sastanak Ademu Zolju, premijeru Kantona Sarajevo, Vedranu Mulabdiću, ministru unutrašnjih poslova KS i Mevludinu Haliloviću policijskom komesaru KS, a u vezi sa izmjenama Pravilnika o policijskim uniformama Kantona Sarajevo.

Nezavisni odbor Kantona Sarajevo, na svojoj posljednjoj sjednici usvojio je zaključak i zatražio analizu i reviziju Pravilnika zbog njegove očite neusklađenosti sa Ustavom FBiH, te federalnim i kantonalnim propisima.

Podsjećamo, odredbom Ustava Federacije BiH glava III, član 4. stav a. propisano da "Kantoni imaju sve nadležnosti koje nisu izričito povjerene federalnoj vlasti, a posebno su nadležni za uspostavljanje i nadziranje policijskih snaga koje će imati jedinstvene federalne uniforme sa kantonalnim oznakama.". Vlada FBiH donijela je Uredbu kojom se uređuju izgled, dijelovi i boja jedinstvene policijske uniforme svih policijskih snaga FBiH. Također, u članu 5. stav 2. Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo jasno stoji kako “Policijski službenici nose jedinstvene uniforme u Federaciji u skladu sa članom III. 4. (a) Ustava Federacije.” Dok stav 3. propisuje da “Izgled, dijelove, boju i oznake policijske uniforme propisuje Uredba o jedinstvenoj policijskoj uniformi u Federaciji.”.

"Ipak, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je 2013. godine usvojilo predmetni Pravilnik kojim je, umjesto samo nekih, specijaliziranih, propisan izgled svih vrsta uniformi, a ne samo dopunskih dijelova i posebnih uniformi, kako to decidno propisuje federalna Uredba.

Istovremeno izgled uniformi propisan navedenim Pravilnikom, u potpunosti je odstupio od izgleda propisanog federalnom Uredbom i kantonalnim zakonom!? Tako danas u praksi imamo situaciju da policijski službenici u Kantonu Sarajevo imaju u potpunosti različite uniforme od policijskih službenika u drugim kantonima, čime se krše Ustav FBiH, federalna Uredba i Zakon o policijskim službenicima KS.

Spomenuti pravilnik iz 2013. godine u potpunosti je prilagođen i napravljen na način da favorizira samo jednu vrstu uniformi koje se uvoze u BiH, čime su domaći ali i svi drugi proizvođači diskriminirani, jer uopće nemaju mogućnost da učestvuju u javnim nabavkama uniformi i druge opreme u Kantonu Sarajevo. Time se našim kompanijama nanosi ogromna šteta, a sve u korist uvoznika uniformi. Napominjemo da se svi mi već duže od 20 godina specijaliziramo za ovu vrstu poslova. Tako se uniforme i druga policijska i vojna oprema proizvedena u BiH, danas koristi od strane policijskih agencija brojnih evropskih država, a naši proizvodi zadovoljavaju NATO standarde.

Očekujemo od premijera, ministra i policijskog komesara u Kantonu Sarajevo da u što kraćem roku isprave i otklone ove očite nezakonitosti, te da odmah obustave primjenu ovog Pravilnika u postupcima javnih nabavki i tako spriječe daljnje nanošenje štete domaćim proizvođačima", kaže se u saopćenju Konzorcija.