BiH
0

Bh. invalidi traže od Vlade FBiH da omogući testiranje svih RVI na hepatitis C

FENA
Udruženje invalidnih i hendikepiranih osoba u BiH traži od Vlade Federacije BiH da svim ratnim vojnim invalidima omogući testiranje na hepatitis C.

"Ni trinaestu godinu poslije rata ratnim vojnim invalidima nije omogućeno da se testiraju na hepatitis C. Treba istaći da je Kanton Sarajevo ove godine organizovao testiranje na tu opaku bolest za ratne vojne invalide koji imaju prebivalište na području Kantona Sarajevo", saopćeno je iz Udruženja.

Iz Udruženja smatraju da bi, s obzirom na to da su rezultati testiranja ukazali na apsolutnu opravdanost i neophodnost takve akcije, Vlada FBiH trebalo u što kraćem periodu organizovati testiranje na hepatitis C svim ratnim vojnim invalidima i civilnim žrtvama rata.

"Obavezno uključenje Vlade FBiH u tu aktivnost opravdava činjenica da mnoge siromašne općine i kantoni u Federaciji BiH nemaju svojih sredstava za tako opsežnu aktivnost. Osim toga, na ovakav način bi se dijagnosticiralo oboljenje kod nosioca virusa te bi im se omogućilo liječenje. Istovremeno bi se umanjila mogućnost širenja infekcije", navodi se.

Borci su, smatra u saopćenju predsjednik Udruženja Aziz Tafro, zaslužili puno više. "Vlada im ne pruža ni minimum medicinske zaštite. Tražimo od Vlade da i na ovom primjeru pokaže svoj odnos prema nama", izjavio je Tafro.