Istraživanje GMS-a
0

Bh. institucije na e-mail odgovaraju i po 10 dana

Sarajevo-x.com
Agencija GMS iz Sarajeva koja se bavi mystery shoppingom na području Bosne i Hercegovine, napravila je interesantno istraživanje kojim je željela otkriti navike u korištenju e-maila u javnim institucijama u BiH. Rezultati pokazuju da su samo na nivou BiH u 2008.godini službenici odgovarali na svaki četvrti e-mail koji su dobili!

Istraživanjem se željelo doznati da li institucije javne administracije svoje građane smatraju svojim kupcima te koliku pažnju i dobru uslugu dobija bh. građanin od zaposlenika entitetskih, kantonalnih i općinskih institucija.

Kriteriji za istraživanje koji su bili bitni su vrijeme potrebno da stigne odgovor, ispravnost e-mail adrese, da li je uopće odgovoreno na dobijeni e-mail, kvalitet informacija i da li su službenici poslali kontakt podatke o sebi

Agencija GMS je napravila uzorak od 70 institucija javne administracije koji obuhvataju entitetski, kantonalni i općinski nivo. Ukupan broj poslanih emailova na adrese državnih institucija je bio 52 gdje su tri e-mail adrese bile neispravne, a 19 državnih institucija nije imalo istaknut e-mail na svojim zvaničnim web stranicama.

Institucije BiH

U 2010.godini zaposleni u institucijama javne administracije Bosne i Hercegovine odgovaraju na svaki treći e-mail dok su u 2008. godini odgovarali na svaki četvrti , pokazalo je ovo tajno istraživanje.

Na ukupno 49 poslanih pitanja putem e-maila, povratni odgovor je stigao na 30,61 posto njih, dok u 69,38 posto slučajeva e-mail s odgovorom nije uopće došao.

Entitetske institucije

Na e-mail adrese sa zvaničnih stranica pet ministarstava iz Federacije Bosne i Hercegovine i pet ministarstava iz Republike Srpske, tajni kupci agencije GMS su poslali pitanja i čekali odgovor deset dana.

Od ukupnog broja poslanih emailova na njih 22,22 posto odgovor je došao, a na 77,77 posto nije uopće odgovoreno. 10 posto institucija nije imalo e-mail adresu na zvaničnoj stranici.

E-mail komunikacija na kantonalnom nivou

Zbog nepostajanja e-mail adresa na zvaničnim stranicama kantonalnih institucija, tajni kupci su poslali upit na svega 24 e-mail adrese.

Od ukupnog broja poslanih e-mailova na njih 12,50 posto odgovor je došao, a na 87,50 posto nije uopće odgovoreno. 5 posto institucija je imalo neispravnu email adresu na zvaničnim web stranicam, a 35 posto nije uopće imalo zvanične e-mail adrese.

Na kantonalnom nivou zaposleni su odgovarali na svaki osmi e-mail i nijedan nije bio potpisan ličnim podacima osobe koja je odgovorila.

Općinski e-mailovi

U uzorku istraživanja nalazili su se kontakt e-mailovi sa web stranica deset općina iz Federacije Bosne i Hercegovine (po jedna općina iz svakog kantona) i deset općina iz Republike Srpske.

Od ukupnog broja poslanih e-mailova na njih 62,50 posto odgovor je došao, a na 37,50 posto nije odgovoreno, dok 20 posto općina nije uopće imalo zvanične e-mail adrese.

Najveći broj odgovora je stigao istog dana kada je e-mail s upitom poslan.

Pola e-mailova s odgovorima je bilo potpisano ličnim podacima osobe koja je odgovorila, a druga polovina nije.