BiH
0

Bh. inovatori osvojili 12 medalja

FENA
Bosanskohercegovački inovatori su na 37. međunarodnom salonu inovacija, novih tehnologija i proizvoda u Ženevi od 1. do 5. aprila osvojili pet zlatnih, tri srebrene i četiri bronzane medalje.

Federalna agencija za nauku i inovacije Ruske Federacije dodijelila je zlatnu medalju srednjoškolcu iz Bihaća Alenu Džiniću. žinić

On je nagrađen za elektronski sistem oglašavanja školskih odmora. Alen Džinić je dobio i bronzanu medalju međunarodnog stručnog žirija.

Od pet zlatnih medalja, koje je dodijelio međunarodni žiri, dvjema je u diplomama zapisano „sa čestitkama žirija“.

Jednu je dobio Zoran Dujaković iz Banje Luke (za hirurški imobilizator koštanih prijeloma), a drugu Rusmir Mustajbegović iz Bugojna (brava bez ključa).

Preostale zlatne medalje dobili su magistar Fikret Alić, asistent na Mašinskom fakultetu u Tuzli (rashladnik elektronskih uređaja), Enver Ibrović iz Sarajeva (nerastavljivi vijčani spoj) i nastavnica tehničke kulture iz Srebrenika Alma Sadić (uređaj za bojenje kose). Borko Babalj iz Trebinja i Husein Hujić iz Sarajeva dobili su srebrenu medalju (ekološka prostorija za pušače), koju su dobili i Vukašin Daljević iz Prijedora (brava za vrata koja se ne može obiti) i Branka Kolar- Mijatović iz Banje Luke (držač pribora za miješanje tečnih jela).

Bronzane medalje dobili su i Drago Ćosić iz Doboja (obnovljivo gorivo na bazi vodonika), Darko Dujmović iz Orašja (elektronski uređaj za prodaju informacija) i porodični trio otac Ćetko i sinovi Đorđe i Mladen iz Trebinja (mašina za tucanje šnicli).

Jakob Finci, ambasador BiH u Švicarskoj, i Emina Kečo- Isaković, ambasadorica u Misiji BiH pri UN-u u Ženevi, posjetili su Salon i iskazali zadovoljstvo kvalitetom inovacija koje su predstavili inovatori iz BiH.