Uspjeh bh. učenika
2.1k

Bh. informatičari osvojili dvije bronzane medalje u Rumuniji

Klix.ba
U periodu od 7. do 13. jula održana je Balkanska olimpijada iz informatike za juniore i seniore u Rumuniji (Temišvar), a bh. predstaviti osvojili su dvije bronzane medalje.

Učenici Admir Zatega (Sarajevo), Haris Imamović (Sarajevo), Alen Hodžić (Ključ) i Marko Dimitrić (Laktaši), koje su vodile nastavnice Melisa Zilić i Valentina Todorović, činili su tim juniora koji je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na 12. po redu Balkanskoj olimpijadi iz informatike za juniore. Uz njih, našu državu je predstavljao i tim seniora za koji su se takmičili Muamer Parić (Sarajevo), Dimitrije Glibić (Višegrad), Drago Šmitran (Gradiška) i Dragan Rašeta (Banjaluka), koje su vodili profesori Adnan Šalaka i Radovan Marjanović, koji su predstavljali našu dršavu na 26. po redu Informatička olimpijada za seniore.

Na balkanijadi je učestvovalo 13 zemalja sa ukupno 87 takmičara (35 juniora i 52 seniora).

"Naši učenici su se pokazali kao najbolji na Državnom takmičenju iz informatike za učenike osnovnih škola koje je održano 2. juna te Državnom takmičenju srednjih škola koje je održano 30. juna u prostorijama Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i na taj način izborili plasman na BOI i JBOI. Pored državnog zvaničnog takmičenja naši učenici tokom godine imaju priliku vježbati i napredovati rješavajući kompjutacione probleme i na online kao i na pozivnim takmičenjima u organizaciji BHOI pod uslovima pod kojima se održavaju sva međunarodna takmičenja. Učenici učesnici na ovim takmičenjima se takmiče u rješavanju problemskih kompjutacionih zadataka uz pomoć računara i tako predstavljaju države iz kojih dolaze ali svakako i vlastiti rad, znanje i talent", rekao je predsjednik Udruženja "Informatičke olimpijade u BiH" Haris Gavranović.

Učenici-takmičari iz Bosne i Hercegovine su postigli zapažen uspjeh ove godine na Balkanskoj Informatičkoj Olimpijadi BOI 2018. Petnaestogodišnji Admir Zatega se nadao, ali i očekivao osvajanje svoje četvrte medalje na međunarodnim takmičenjima iz Informatike. Na kraju drugog takmičarskog dana zasluženo se izborio za svoje mjesto među najboljim mladim informatičarima balkana i osvojio bronzanu medalju za Bosnu i Hercegovinu.

Osamnaestogodišnji učesnik Drago Šmitran, višestruki osvajač medalja sa međunarodnih takmičenja iz informatike, nakon drugog dana takmičenja, okitio se bronzanom medaljom i time zauzeo svoje mjesto među najboljim informatičarima Balkana.

"Svi naši učenici su pokazali raskošan talenat i vještine i bili po svemu ravnopravni svojim vršnjacima iz cijelog svijeta sa kojima su se rastali kao već dobri prijatelji. Ove medalje i ostala priznanja za znanje su, prije svega, rezultat napornog rada i talenta naših učenika. Također, to je rezultat znanja, napora i redovnih aktivnosti članova BHOI, koji pored redovnih godišnjih državnih takmičenja, organiziraju različite vrste dodatnih obuka, treninga i priprema takmičara, online takmičenja otvorenog tipa, kao i sedmične kampove za one najbolje. BHOI nastavlja sa svojim radom i planira pripreme i učešće na Evropskoj juniorskoj olimpijadi iz informatike krajem jula ove godine u Innopolisu (Rusija)", rekao je Gavranović.

Dodaje kako je sigurno da će ovaj uspjeh potaknuti i druge mlade ljude u Bosni i Hercegovini da otkriju svoj talent i ostvare slične rezultate u budućnosti.