Praznik kostima
1.7k

Bh. gradovima za Noć vještica "prošetali" vampiri, vještice, skeleti: Šarenilo kostima i zabave

S.H.P.
Foto: I. Š./Klix.ba
Sarajevo (Foto: I. Š./Klix.ba)
Noć vještica ili Halloween je praznik koji se slavi uoči Svih svetih. Ovaj praznik slavi se širom svijeta, a posljednjih nekoliko godina sve se intenzivnije obilježava i u našoj zemlji. Pogledajte kako je večeras bilo u Sarajevu, Tuzli i Zenici.

Ovaj zabavni festival koji uključuje maskiranje u mitološke likove poput vještica, vampira, duhova, zombija, goblina i ukrašavanje kuća i okućnica bundevama, paukovim mrežama, kosturima, gledanje horor filmova, sve u svrhu zastrašivanja, jer se u davnim vremenima strašenjem tjerala smrt uoči Dana svih svetih.

Baš tako su se i mladi ljudi kostimirali večeras u Sarajevu, Tuzli i Zenici. I ove godine dominirali su interesantni kostimi.

U Sarajevu se Noć vještica proslavljala u Zemaljskom muzeju BiH gdje se održala edukativno-zabavna radionica Dare to find flying fox (Usudi se pronaći leteću lisicu). Za najhrabrije posjetitelje muzeja otvorena je izložba najjezivijih muzejskih eksponata. Iz arheoloških muzejskih podruma prikazane su najbolje očuvane ljudske lubanje sa lokaliteta Županjac kod Tomislavgrada.

U Zenici su se Halloweenu najviše obradovali mališani. Naime, deveti po redu Halloween party održan je i ove godine u Family centar Ekran koji je bio centar zeničke maskirne svite. Deset horor projekcija, zabava za najmlađe, halloween tombole i dobra zabava organizovana je na najvećem nivou povodom ujedno i posljednjeg dana rada kino dvorane "Ekran" u koji sutra ulazi tim CineStara i počinje svoje radove prije zvaničnog otvorenja koje je planirano do kraja godine.

Tradiciji obilježavanja Noći vještica pridružili su se i Tuzlaci koji su u posebnim kostimima prošetali gradskim ulicama.

Uglavnom mlađi, inspirisani pretežno likovima iz horor filmova, romana, legendi ili određenih neobičnih društvenih pojava su krenuli u noćni izlazak, pa će ovog četvrtka lokalnim kafićima pohoditi zombiji, vještice, vampiri, vukodlaci, teroristi i drugi likovi koji plijene pažnju zbog svojih neobičnih izdanja.

Također, nekoliko sarajevskih klubova večeras tradicionalno organiziraju i Halloween zabave za svoje posjetitelje.