{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. gradovi bolju saradnju imaju s evropskim gradovima nego unutar države

12.11.2017. u 21:00
21
69
Bh. gradovi bolju saradnju imaju s evropskim gradovima nego unutar države
21
Bh. gradovi bolju saradnju imaju s evropskim gradovima nego unutar države
Sarajevo (Foto: Klix.ba)
Dok je praksa bratimljenja bh. gradova s gradovima u drugim državama u velikoj mjeri zastupljena, saradnja lokalnih zajednica unutar države i nije baš na zavidnom nivou. Apsurdno je da značajne inicijative za potpisivanje sporazuma o zajedničkoj saradnji između gradova u našoj zemlji još uvijek nema, kao ni zajednički realiziranih velikih projekata koji bi, između ostalog doprinijeli poboljšanju kvaliteta života građana.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Osim ekonomskih prilika i razmjene iskustava u cilju rješavanja određenih problema, potpisivanje međunarodnih sporazuma o saradnji pruža i mogućnost za nastanak projekata u smjeru stvaranja što boljeg ambijenta u lokalnoj zajednici.

Bh. gradovi dosad su potpisali na desetine sporazuma o bratimljenju s gradovima u drugim državama Evrope i svijeta, što je rezultiralo realizacijom na desetine projekata.

S druge strane, praksa bratimljenja gradova unutar države ne postoji te bh. gradovi međusobno u određenoj mjeri ostvaruju neke od vidova saradnje, uglavnom neformalnim putem, dok se tek rijetki odlučuju na potpisivanje nekog od protokola kao što je slučaj između Mostara i Brčkog.

Sarajevo pobratimljeno sa 28 gradovaOd 1957. godine do danas Sarajevo je pobratimljeno sa 28 gradova Evrope i svijeta (Coventry, Tlemsin, Baku, Friedrichshafen, Napulj, Tripoli, Magdeburg, Ferrara, Bursa, Innsbruck, Tiencin, Wolfsburg, Calgary, Ankara, Venecija, Budimpešta, Prato, Serre-Chevalier, Barcelona, Tirana, Istanbul, Štokholm, Collegno, Kuwait, Dayton, Madrid, Pula i Teheran).

Osim ovakvog vida međunarodne saradnje Sarajevo ima uspostavljene i prijateljske, odnosno partnerske odnose s 11 gradova (Zagreb, Ljubljana, Salt Lake City, Kairo, Dubrovnik, Skoplje, Konya, Al Ahmedi, Novi Pazar, Vukovar i Bad Ischl), ali ne i sa gradovima unutar naše zemlje.

Iz Gradske uprave Sarajeva za Klix.ba ističu da su pobratimski odnosi uspostavljeni na osnovu privredne saradnje, zatim kulture, sporta, turizma te obrazovanja i razmjenom učenika, odnosno studenata i profesora.

Osim toga, na međunarodnom planu Sarajevo uspostavlja saradnju s drugim gradovima te potpisuje protokole o saradnji na osnovu jasno definiranih interesa među gradovima.

"Tako je naprimjer nedavno potpisan Protokol o saradnji između Grada Sarajeva i Centralnog administrativnog okruga Grada Moskve, kojim je ozvaničen početak saradnje između dvije gradske administracije i koji predviđa saradnju u oblastima obrazovanja, kulture, sporta i turizma te razmjenu iskustava i delegacija stručnjaka u oblastima komunalne privrede i urbanizma", ističu iz Gradske uprave Sarajeva.

Zbog svoje specifične pozicije, kako geostrateške, tako i simbolične Sarajevo nastoji uspostavljati i unapređivati odnose i biti most između istoka i zapada.

"U tome vidimo veliku šansu za buduće pozicioniranje našeg grada u međunarodnim odnosima općenito te kreiranje uslova i mogućnosti za njegov razvoj", navode iz Gradske uprave Sarajeva.

Sve prisutnija diplomatija gradova danas predstavlja jedan od značajnijih segmenata međunarodne saradnje.

U današnje vrijeme gradovi predstavljaju ključne karike u procesu razvoja regija i država te značajan subjekt međunarodnih odnosa, pri čemu glavni gradovi imaju posebnu ulogu i odgovornost.

Poseban razlog je mnogo lakša, brža, efikasnija i sadržajnija komunikacija među gradovima.

"Grad Sarajevo će na tom planu i dalje nastojati da već uspostavljena i buduća partnerstva ne budu samo ograničena na posjete zvaničnih delegacija, nego osnažena i kroz razne vidove saradnje i susrete samih građana", navode iz Gradske uprave Sarajeva.

Važan faktor razvojaIako priznaju da do sada nisu adekvatno korištene mogućnosti i potencijali uspostavljenih veza koje glavni grad BiH ima, međunarodna saradnja predstavlja veoma važan faktor razvoja bh. prijestolnice.

Na temelju međunarodne saradnje, do sada je između ostalog administracija Istanbula najavila podršku projektu Bijela tabija, a sa Bursom je dogovorena razmjena iskustava o načinu zaštite kulturno-historijskog naslijeđa.

"Sarajevo i Innsbruck imaju intenzivnu saradnju u oblasti zimskih sportova, pa je tako na poziv Grada Innsbrucka 12 bh. takmičara iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva, u dobi od 13 do 15 godina, učestvovalo na 7. Međunarodnim dječijim igrama Innsbruck 2016. Ovo učešće osiguralo je nedostajuće uslove za trening, ali i značajno iskustvo mladih sportista, budućih učesnika EYOF-a 2019.", ponosno ističu iz Gradske uprave.

Sarajevo
Sarajevo


Značajna saradnja ostvarena je i u okviru projekta "Jačanje mreže energetski efikasnih glavnih gradova jugoistočne Evrope", a u kojem su pored Sarajeva, zastupljeni još i Zagreb, Podgorica, Skopje, Tirana i Freiburg.

U narednom periodu incijative za bratimljenje bit će razmatrane samo sa rangom glavnih gradova.

"Prioritet u iniciranju pregovora za uspostavljanje pobratimskih veza od strane grada bit će sa europskim glavnim gradovima s kojima postoji interes za saradnju kao što su Beč, London, Pariz, Prag, ali isključivo kroz implementaciju projekata iz oblasti zaštite životne sredine, ekonomije, kulture, socijalne zaštite, kao i jačanja kapaciteta grada. U tom pogledu, intenzivirat će se aktivnosti u oblasti međunarodne saradnje sa jasno definisanim ciljevima i interesima grada", kažu iz Gradske uprave.

Jača politička, kulturna i ekonomska razmjenaPozitivne učinke bratimljenja osjetila je Tuzla, a ovakvom međunarodnom saradnjom ostvarila je jaču političku, kulturnu i ekonomsku razmjenu s Bolognom, Osijekom, Pečuhom, Saint Denisom, Provincijom Ravena, Provincijom Pisa te istanbulskom općinom Tuzla.

Čvrste prijateljske veze i kontakti s gradovima pobratimima održavaju se kontinuirano, a osim sa spomenutim gradovima i pokrajinama pobratimima, Tuzla sarađuje i sa Rijekom, Vukovarom, Šibenikom, Daruvarom, Barcelonom, San Sebastianom, Modenom i Linzom.

Tuzla
Tuzla


"Tuzla je bratimljenjem dobila mnogo. Na ovakav način širite broj prijatelja, stvarate prijateljsku atmosferu za kulturnu, sportsku, ekonomsku i političku saradnju. Nama je bratimljenje s Bolognom i Ravenom donijelo realizaciju niza projekata. U početku su to bili humanitarni projekti i konkurisanja prema EU, a onda se novac ugrađivao u neki park, igralište ili liječenje u klinici u Bologni", kaže za Klix.ba gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Benefite bratimljenja s gradovima i regijama u Italiji osjetili su i sami Tuzlaci, s obzirom da je na stotine kuhara i konobara nakon završetka Srednje turističko-ugostiteljske škole u Tuzli nastavak obrazovanja moglo nastaviti upravo u Italiji.

Tamo su, pojašnjava Imamović savladali strani jezik, ali i odradili praksu u velikim hotelima i restoranima čime su postali konkurentniji na domaćem, ali i inostranom tržištu rada.

"Sada su to šefovi kuhinja širom Tuzle, BiH, ali i Evrope", ističe Imamović, naglasivši da je bratimljenje sa Saint Denisom donijelo više političku saradnju koja je lobiranjem u Tuzlu dovela i Sedmu konferenciju gradova koja je uspješno realizirana.

Prvi čovjek Tuzle dodaje i da je saradnja sa Osijekom i Pečuhom izuzetno intenzivna te da je i ona pokazala ljepšu stranu međunarodnog sporazuma.

"Osijek je finansirao kampanju 'Ljetujte u Tuzli'. Oni su po čitavoj Slavoniji poredali plakate s panonskim jezerima. Samo zamislite koliko bi to koštalo da smo mi morali sami finansirati", nadovezuje se Imamović.

Potrebna veća saradnja s gradovima unutar BiHS obzirom da praksa bratimljenja gradova unutar država ne postoji, čelnici Sarajeva u narednom periodu nastojat će produbiti saradnju s ostalim gradovima u našoj zemlji.

Iz Gradske uprave smatraju da glavni grad BiH mora imati ulogu inicijatora saradnje, prije svega na relaciji gradskih općina – Grad Sarajevo – Kanton Sarajevo, a onda među gradovima u BiH.

"Cilj je da spomenuti nivoi vlasti razmjenjuju mišljenja o konkretnim svakodnevnim pitanjima koja se tiču svih građana Sarajeva, a koje najčešće prelaze administrativne teritorijalne granice i nadležnosti. Za nekoliko mjeseci mandata uspjeli smo uspostaviti redovnu koordinaciju sa načelnicima gradskih općina i premijerom Vlade KS. Ova koordinacija ima za cilj zajedničko i sistemsko pristupanje pitanjima koja su od zajedničkog interesa za građane Sarajeva, saradnja na realizaciji različitih projekata i inicijativa, te u konačnici kreiranje srednjoročnih i dugoročnih planova", navode iz Gradske uprave Sarajeva.

Namjera je da ista takva koordinacija bude uspostavljena sa svim gradovima u BiH.

"Ovdje je veoma bitno istaći saradnju koju Grad ima sa gradom Istočno Sarajevo na zajedničkom projektu EYOF koji već rezultira novom dinamikom i pozitivnom energijom u pogledu saradnje među gradovima", nadovezuju se.

Iako nema zvanično potpisan niti jedan protokol, Tuzla je u proteklim godinama ostvarila dobru saradnju sa svim gradovima u BiH, a Imamović ističe da se ona osjetila i za vrijeme prirodne katastrofe koja je našu zemlju pogodila 2014. godine.

"Mi smo svi pomagali jedni drugima. Tada nije bila bitna partijska, entitetska i nacionalna pripadnost. Ovdje nije riječ o zajedničkim projektima. Naša saradnja je permanentna, a razmjenjujemo i određene informacije. Ako je u nekom gradu ili općini neki problem riješen bolje, mi uzimamo taj primjer i primjenjujemo kod nas. Nikada niko od mojih kolega nije naišao na zatvorena vrata, niti sam naišao ja. Mi smo kolege, dobro se razumijemo jer imamo slične probleme", ističe Imamović.

Mišljenja je i da je saradnja lokalnih zajednica iz različitih bh. entiteta mnogo efikasnija u odnosu na saradnu dviju entitetskih vlada.

"Zadnji primjer dobre saradnje sa gradovima su upravo Bijeljina, Tuzla, Brčko, Orašje i Žepče, a vezano je za autoput Sarajevo-Beograd, odnosno da ista ide iz Sarajeva preko Zenice i Žepča, na Tuzlu, Brčko, Orašje i Bijeljnu. Mi smo tu pokazali jedan konsenzus i dokazali da zastupamo građane. Sad dogovaramo još jedan sastanak kako bismo mogli uticati na državni parlament, a kako bi bio usvojen ovaj krak", dodaje Imamović.

Mišljenja je i da bi gradove unutar BiH trebalo vezati još jačim prijateljstvom i saradnjom, jer bi se na takav način mogli postići značajni pomaci koji su u interesu građana.

Mostar
Mostar


Kada je u pitanju grad Mostar, potvrđeno nam je da on ima potpisan ugovor o bratimljenju sa Antalyjom, Izmirom, Millauom i Provincijom Padova, kao i ugovore i protokole o saradnji sa kantonom Vejle u Danskoj, Titinom, Splitom, Kragujevcem, potom gradovima Kayseri, Heidelberg, Amman i Vukovar.

Mostar je također jedan od rijetkih gradova koji ima potpisan zvaničan sporazum o saradnji sa nekim od gradova u našoj zemlji, a riječ je o Brčko Distriktu.

Banja Luka je pobratimljena sa 15 gradova i to Beograd, Novi Sad, Sremska Mitrovica, Subotica, Kosovska Mitrovica, Kumanovo, Patra, Moskva, Kajzerslautern, Lavov, Kranj, Kampobaso, Bitonto, Bari i Modin Makabim Reuta.

Banja Luka
Banja Luka


Iz Gradske uprave Banja Luke nam je rečeno da saradnju sa svim gradovima u oba bh. entiteta ostvaruju kroz Savez općina i gradova Federacije BiH i Savez opština i gradova Republike Srpske, kao i to da nije potpisan nijedan zvaničan protokol o saradnji sa bilo kojim gradom unutar naše zemlje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: