{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. građani sutra protestuju ispred Vlade FBiH u Sarajevu zbog pogibije rudara

11.9.2014. u 14:45
64
50
Bh. građani sutra protestuju ispred Vlade FBiH u Sarajevu zbog pogibije rudara
64
Bh. građani sutra protestuju ispred Vlade FBiH u Sarajevu zbog pogibije rudara
Foto: Klix.ba/Arhiv
Stanovnici Zenice, Gračanice, Banje Luke, Sarajeva, Bihaća, Mostara i drugih bh. gradova sutra će protestovati ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu i gradovima širom BiH ispred zgrada relevantnih institucija. Povod je pogibija petorice rudara u nesreći koja se dogodila prošle sedmice u jami Raspotočje.
Kako je saopćio Plenum građana Mostara, bh. građani će se pobuniti protiv "ophođenja vlastodržaca prema rudarima i njihovim radnim mjestima".

Plenumaši ističu da Zakon o rudarstvu koji je Vlada FBiH usvojila 2010. godine uopće ne definiše mjere zaštite na radu u rudnicima.

"Nadležno ministarstvo nikada nije donijelo posebne propise o zaštiti na radu u rudnicima. Odredbe Konvencije o sigurnosti i zdravlju rudara u rudnicima (Međunarodne organizacije rada) koju je BiH ratifikovala 2010. godine, nikada nisu primijenjene u domaćem zakonodavstvu. Kao 'vladajuće društvo u Koncernu EPBiH', J.P. Elektroprivreda BiH stekla je i vlasnička prava nad Rudnikom mrkog uglja 'Zenica' u čijem je sastavu jama Raspotočje. Uprkos opetovanim nesrećama u Raspotočju (i drugim jamama), J.P. Elektroprivreda BiH ulaže sedam miliona KM na informacione sisteme rudnika, dok rudari nemaju savremene aparate za disanje (u ostatku svijeta obavezan dio opreme) i u rudnicima ne postoje senzori koji upozoravaju na prisustvo plinova opasnih po život", kažu plenumaši i pitaju:

"Gdje su krivci za sve prošle nesreće?"

Protesti će se održati sutra od 12 do 13 sati ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu i relevenatnih institucija u drugim gradovima BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: