BiH
64

Bh. građani sutra protestuju ispred Vlade FBiH u Sarajevu zbog pogibije rudara

Klix.ba
Foto: Klix.ba/Arhiv
Foto: Klix.ba/Arhiv
Stanovnici Zenice, Gračanice, Banje Luke, Sarajeva, Bihaća, Mostara i drugih bh. gradova sutra će protestovati ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu i gradovima širom BiH ispred zgrada relevantnih institucija. Povod je pogibija petorice rudara u nesreći koja se dogodila prošle sedmice u jami Raspotočje.

Kako je saopćio Plenum građana Mostara, bh. građani će se pobuniti protiv "ophođenja vlastodržaca prema rudarima i njihovim radnim mjestima".

Plenumaši ističu da Zakon o rudarstvu koji je Vlada FBiH usvojila 2010. godine uopće ne definiše mjere zaštite na radu u rudnicima.

"Nadležno ministarstvo nikada nije donijelo posebne propise o zaštiti na radu u rudnicima. Odredbe Konvencije o sigurnosti i zdravlju rudara u rudnicima (Međunarodne organizacije rada) koju je BiH ratifikovala 2010. godine, nikada nisu primijenjene u domaćem zakonodavstvu. Kao 'vladajuće društvo u Koncernu EPBiH', J.P. Elektroprivreda BiH stekla je i vlasnička prava nad Rudnikom mrkog uglja 'Zenica' u čijem je sastavu jama Raspotočje. Uprkos opetovanim nesrećama u Raspotočju (i drugim jamama), J.P. Elektroprivreda BiH ulaže sedam miliona KM na informacione sisteme rudnika, dok rudari nemaju savremene aparate za disanje (u ostatku svijeta obavezan dio opreme) i u rudnicima ne postoje senzori koji upozoravaju na prisustvo plinova opasnih po život", kažu plenumaši i pitaju:

"Gdje su krivci za sve prošle nesreće?"

Protesti će se održati sutra od 12 do 13 sati ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu i relevenatnih institucija u drugim gradovima BiH.