Studija
0

Bh. građani ne vjeruju vođama ni jedni drugima

FENA
Građani BiH nemaju povjerenja u političke predvodnike, a na veoma niskom nivou je i povjerenje između naroda u BiH, pokazala je studija "Socijalno povjerenje u BiH" koju je u toku 2008. provela Fondacija Friedrich Ebert.

Studija, koja je danas prezentirana u Sarajevu, kreirana je na reprezentativnom uzorku građana BiH.

  • Pokušali smo analizirati socijalni kapital u BiH i došli do zaključka da je BiH bogata partikularnim tipom povjerenja - povjerenjem unutar pojedinih etničkih granica, dok je povjerenje između etničkih granica vrlo nisko, izjavio je Feni suradnik na izradi studije, profesor Fakulteta političkih znanosti Zagreb dr. Berto Šalaj.

Dodao je da je evidentno nepostojanje svojevrsnog mosta koji bi premostio etničke granice u socijalnom smislu.

  • Povjerenje u političke institucije je također, na vrlo niskoj razini, a što dovodi do opasnosti od nepovjerenja u politiku uopće. Takva situacija je za demokratsko društvo i državu vrlo opasna, istakao je Šalaj.

Po njegovim riječima, studija se nije bavila konkretnim rješenjima ovog problema, ali Šalaj smatra da obrazovanje te mediji mogu utjecati na poboljšanje općeg stanja u domenu socijalnog kapitala.

Direktor Fondacije Helmut Kurth je za Fenu kazao da je studija jasno pokazala da građani BiH moraju predanije raditi na izgradnji države.

  • Indirektno, studija je pokazala da moramo imati bolje, jače i transparentnije državne strukture, dodao je Kurth.