Pitali smo doktore
122

Bh. građani imaju svoju računicu: Koliko je isplativo raditi estetske operacije u Turskoj?

I. Sa.
Turska kao sve češći izbor za estetske operacije (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Operisati nos i probuditi se u sobi sa pogledom na Bosfor mnogima se čini kao prava stvar pa ne čudi jer sve češće i bh. građani odlaze u Tursku kako bi obavili neki estetski zahvat.

Ako tome uključimo i dosta niže cijene nego u našoj državi, čini se kao logičan potez zakazati operaciju i avionom odletjeti u ovu euroazijsku zemlju.

Naši sagovornici su saglasni u svim ovim prednostima, ali i još jednoj stvari: svaki pacijent mora razmišljati o sigurnosnom aspektu te standardnom "šta ako" dođe do komplikacija.

Šta u slučaju komplikacija?

Plastični hirurg Darko Jović za Klix.ba napominje da su iskustva pacijenata koji su neki estetski zahvat obavili u ovoj zemlji većinom pozitivna. Međutim, izdvojio je jedan slučaj kada mu se obratila pacijentica kod koje je došlo do komplikacija.

"Imao sam iskustvo sa zatezanjem lica gdje je sve otišlo u nekrozu, propadanje, tačnije gdje je žena trećinu lica izgubila. Još uvijek je liječimo", naveo je Jović.

Kako je rekao, ljudi odlaze u Tursku zbog niskih cijena te se većinom dobije željeni rezultat. Međutim, problem nastaje ako (i kada) nastanu komplikacije koje se dešavaju tokom ovakvih operacija, nebitno u kojoj državi je ona obavljena.

"Problem je dolaska i naknadnih kontrola. Bez obzira koliko se to blizu čini, vi morate izgubiti najmanje nekoliko dana da odete i vratite se. Ako dođe do komplikacija, pitanje je kako ih riješiti te se to uglavnom završava lošije nego kada isto radimo u BiH. Kada ste tu i znate više o doktoru, taj čovjek ne može otići nigdje jer znate gdje radi. Vrlo je lako doći na kontrolu", objašnjava Jović te napominje da je sve za "nijansu manje" kada radite negdje dalje ove operacije.

Posebno se kao problem ističe jer su nalazi napisani na drugom jeziku.

"Ako prepoznate grešku i mislite da je možete riješiti, onda se probate sa pacijentom dogovoriti kako bi i on to shvatio da ne možete odgovarati za nešto što niste radili. Moram priznati da je mnogo teže nego kada bi se sve to radilo ovdje ili u nekoj okolnoj državi gdje mi poznajemo kolege i njihov rad. Medicina je svuda ista, ali neke nijanse postoje", navodi Jović.

Naš sagovornik ističe još jedan razlog jer bh. državljani odlaze u Tursku, a to je turizam i gostoprimstvo.

"Obezbjeđuju vam prevodioca, boravak, liječenje - sve za cijenu koja je bolja nego naša. Tu je još jedan faktor: jer se probudite u zemlji kojoj ne poznajete nikoga", pojašnjava Jović.

Ali, navodi doktor, kada se dese (ne)očekivane situacije i dođe do komplikacija, situacija postaje trostruko teža.

"Tu smo u velikoj prednosti. Na kraju krajeva, kome ćete se žaliti u Turskoj, kakav sud to može riješiti, zakone ne poznajete. To je formalno-pravna poteškoća", dodaje on.

Cijene zavise od vrste klinike

Doktor Alemko Čvorak, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije u Našoj maloj klinici prisjetio se posjete jednoj turskoj klinici visokog nivoa u Turskoj.

"Tu operacija grudi košta 30.000 KM. Međutim, u toj zemlji svaka klinika nema svoju salu već je moraju iznajmiti, što košta 4.000 eura", navodi Čvorak za Klix.ba.

On postavlja pitanje za sve pacijente koji se ovdje operišu: ko izvodi operaciju, u kojim uslovima te šta u slučaju komplikacija.

"Kako pacijenti svoju sigurnost povjeravaju na taj način jer kada se vrate ovamo - šta onda? Govorim jer se u Našu malu kliniku javilo nekoliko pacijenata koji imaju problem i mi trebamo da ga tretiramo iako su tamo operisani", kaže Čvorak.

Napominje i da je nejasno kako pacijenti mogu vrhunske usluge u našoj zemlji zamijeniti "nižerazrednoj usluzi u Turskoj".

"Naravno, tu ima jako puno obrazovanih doktora koji rade na vrhunskom nivou, ali to onda košta. Na pimjer, operaciju grudi će platiti 30.000 KM, a oni će tamo (op.a. u nekim klinikama) platiti šest puta manju cijenu", ističe Čvorak.

Doktor ima iskustvo i sa pacijentima iz Njemačke koji su jednu stvar dogovorili za operaciju u Turskoj, a sasvim drugu dobili kada su tamo stigli.

On navodi i opciju "dva u jedan" jer ljude privlači mogućnost obavljanja operacije i turističkog obilaska zemlje. Međutim, ističe da su njemu kao doktoru na prvom mjestu sigurnost i zdravlje.

"Tamo razgovarate često samo sa tehničkim osobljem te su takve usluge i komunacione teže", rekao je Čvorak.

Napominje i da nije lako uraditi korekcije operacija koje je neko drugi radio te da uvijek radi doktor koji je to radio.

A kada uz sve prednosti dodate mogućnost komplikacija i probleme koji bi mogli nastati - računica je skoro ista, bez obzira na jeftinije cijene u pojedinim klinikama.