Sanacija 5. februara
10

BH Gas: Zbog pucanja cijevi kod Zvornika ostajemo bez gasa na 24 sata

A. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nakon vijesti da je pukao gasovod na ulazu u BiH oglasili su se i iz kompanije BH Gas te su naveli da ih je firma Gas Promet obavijestila da je došlo do curenja prirodnog gasa na magistralnom gasovodu Šepak-Zvornik-Sarajevo.
Konkretno, kako su rekli, radi se o curenju prirodnog gasa na širem području sela Roćević.

"BH Gas je prvobitno obaviješten da će sanacija mjesta curenja prirodnog gasa biti riješena bez potpune obustave prirodnog gasa, ali nakon defektaže ustanovljeno je da je potrebna hitna sanacija i zamjena cijevi, čime će doći do potpune obustave isporuke prirodnog gasa, sve prema pismenim informacijama iz Gas Prometa Pale. Sanacija i zamjena cijevi će biti izvršena 5. februara, a potpuna obustava isporuke prirodnog gasa, prema informacijama Gas Prometa Pale, će biti u periodu od ranih jutarnjih sati 5. februara s projekcijom da će obustava trajati do 24 sata od te potpune obustave isporuke", naveli su.

U skladu s navedenim BH Gas će odmah tražiti od Sarajevogasa i Toplana Sarajevo da sve kotlovnice i svi oni potrošači koji mogu pređu na alternativno gorivo 5. februara, čime bi se stvorila veća mogućnost da individualni potrošači/domaćinstva imaju i dalje prirodni gas u svojim domaćinstvima.

"BH-Gas je napravio scenarij koji podrazumijeva balansiranje na sistemu (potrošnja gasa iz akumulacije) u kojem će se pokušati da što duže svi potrošači (isključujući Toplane Sarajevo) imaju potrebne količine prirodnog gasa tog dana. Međutim, gotovo je izvjestan scenarij da će tokom 5. februara svi potrošači za jedan vremenski period ostati bez potrebnih količina prirodnog gasa, a BH-Gas će pokušati da to vrijeme bez prirodnog gasa bude što manje. U slučaju trajanja radova duži vremenski period, preko 24 sata, nema dileme da će potrošači sve to vrijeme biti bez dotoka prirodnog gasa. Ujedno, Gas Promet nije prihvatio molbu BH Gasa da se sanacija izvrši tokom nedjelje kada je potrošnja gasa manja u cijeloj BiH", istakli su.

Osvrnuli su se na problem starosti gasovoda i njegovog održavanja.

"Svima je poznato da je gasovod star preko 40 godina i da je njegova funkcionalnost upitna i da isti ne može više raditi na projektovanim kapacitetima. Uporno smo pokušavali da putem stručne javnosti i medija ukažemo na ovaj problem i da se ovakve situacije mogu desiti, a posebno na dionici kojom upravlja i koju održava Gas Promet Pale. I evo desio se upravo taj scenarij. Došlo je do curenja gasa na magistralnom gasovodu i sada treba doći do potpune obustave prirodnog gasa i ovim se pokazuje da se snabdjevanje prirodnim gasom ne može zasnivati na jednom pravcu snabdjevanja. Ovaj pravac snabdjevanja, a i ovim slučajem se to pokazuje, ne zadovoljava standarde sigurnosti snabdjevanja i njegove tehničke karakteristike više ne zadovoljavaju projektovane standarde", naglasili su.

Smatraju da se tvrdnje Gas Prometa o održavanju na ovom gasovodu i njegovoj mogućnosti da u svakom trenutku odgovori zahtjevima na ovom primjeru pokazuju kao netačne.

"Sigurnost snabdjevanja se postiže izgradnjom novog pravca snabdjevaja i to Južnom interkonekcijom. Južna interkonekcija u svojoj konačnici podiže stepen sigurnosti snabdjevanja BiH prirodnim gasom sa koeficijenta nula na preko 60 posto i čime bi se u budućnosti isključile mogućnosti obustave isporuke prirodnog gasa zbog sanacije cijevi na dužini od tri metra. Na ovaj način želimo upoznati javnost s trenutnim aktivnostima potpune obustave isporuke prirodnog gasa, ali i ukazati na potrebu rješavanja pitanja sigurnosti snabdijevanja potrošača jer u ovom slučaju koji smo opisali bez prirodnog gasa ostaju i potrošači u Zvorniku kao i u Sarajevu, Zenici...", poručili su na kraju.