|

BH-Gas: Vladina uredba značajan iskorak za gasnu privredu FBiH

BH-Gas: Vladina uredba značajan iskorak za gasnu privredu FBiH
0
F
FENA
2.11.2007. u 12:55
0
komentara
0

dijeljenja
BH-Gas: Vladina uredba značajan iskorak za gasnu privredu FBiH
Direktor BH–Gasa Almir Bećirević izjavio je da Vladina Uredba o organizaciji i reguliranju sektora gasne privrede u FBiH predstavlja bitan iskorak za ovaj sektor i preduvjet za njegov razvoj.
Ovom uredbom, koju je Vlada Federacije BiH donijela na posljednjoj sjednici, prvi put se u posljeratnom periodu na cjelovit način uređuje i organizuje gasna privreda.

-Dosada smo funkcionisali na bazi naših registracija, a normativnih akata kojom bi se regulisala gasna privrede u FBiH nije bilo – kazao je Bećirević Feni.

BH-Gas je, prema njegovim riječima, na ovaj način faktički ovlašten da bude operator sistema u FBiH. To praktično znači održavanje postojećeg sistema i razvijanje primarne gasne infrastrukture u FBiH.

Bećirević je podsjetio da je na ranijoj sjednici Vlade prihvaćen materijal koji je predložio BH-Gas, a koji se tiče razvoja gasnog sektora, odnosno primarene i sekundarne mreže.

BH-Gas je predložio projekte koji će biti finansirani iz novca ostvarenog po osnovu privatizacije, što Vlada planira u narednom periodu, a taj novac bit će predviđen za razvoj infrastrukture.

U okviru toga BH-Gas je predložio projekte u vrijednosti oko 360 miliona eura koji se odnose na primarne gasovode i distribucije na tim sistemima koji bi se trebali graditi.

U optimalnim uvjetima, procijenio je Bećirević, projekti bi se realizovali u narednih sedam godina.

On je podsjetio da su i neke međunarodne finansijske institucije, kao što je EBRD posebno zainteresovane za projekte infrastrukture u BiH.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.