BiH
0

BH-Gas: RS potrošila više od polovine isporučenog gasa tokom rata

FENA
U vezi s tvrdnjom ministra energetike u Vladi RS Rajka Ubiparipa da će ruski partner podići cijenu prirodnog gasa za građane Federacije BiH, datoj kao odgovor na neusvajanje odluke o kvalitetu goriva, te u vezi s određenim izjavama koje su date u TV emisiji „Pošteno govoreći", BH-Gas je saopćio kako Ubiparip time na "najbezobzirniji način uznemiruje javnost".

BH-Gas ističe kako Ministarstvo energetike RS-a već mjesecima blokira rješavanje ratnog duga za isporučeni prirodni gas u periodu '91.-'95. godina.

  • Javnost BiH mora znati, kao i javnost u Rusiji, da je Republika Srpska u toku rata potrošila više od polovine ukupnih količina prirodnog gasa koje su ušle u BiH u periodu '91. -'95. godina i da je ovo nepriznavanje od ministarstva, na čijem čelu je Ubiparip, dovelo do blokade u reguliranju odnosa s Gazexportom, navodi BH-Gas te ističe kako o toj činjenici i potrošenom gasu postoji uredna dokumentacija i ista će na prvom narednom sastanku biti predata Gazexportu.

BH-Gas podsjeća ministra Ubipariba da je RS dužna FBiH 5,9 miliona dolara za isporučeni gas u 1996. godini, a koji je platila FBiH uime RS-a ruskoj strani.

  • Ovo su platili oni građani kojima Ubiparip sada prijeti. Također i o ovome postoji uredna dokumentacija kako u BH-Gasu tako i u ministarstvu koje vodi Ubiparip, a ona će biti predata Gazexportu na prvom sljedećem sastanku, navodi BH-Gas.

U vezi s inicijativom za donošenje entitetskog zakona o gasu, koje Ubiparip spominje, BH Gas navodi da je pravo entiteta da zakon donese, ali postavlja pitanje kako onda objasniti činjenicu da rafineriju treba posmatrati na državnom nivou, zato što to u ovom trenutku odgovara vlastima RS-a, a u isto vrijeme izbjegavati svaku mogućnost formiranja državne kompanije za gas, koju Ministarstvo energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH i BH-Gas zagovaraju već gotovo 10 godina.

Sve ovo govori samo o jednoj činjenici da u nafti i gasu RS želi po svaku cijenu energetski zatvoriti svoj prostor, odnosno ne posmatrati energetiku na nivou BiH, što je razlog za samoubistvo za svakog učesnika što će pokazati vrijeme, kao što smo i dočekali da o rafineriji govorimo na nivou BiH, a ne na entitetskom nivou, navodi BH-Gas.