Reakcija
42

BH-Gas objašnjava kako Srbija ucjenjuje BiH: Moguće veće cijene gasa za FBiH

Klix.ba
Predstavnici BH-Gasa (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predstavnici BH-Gasa (Foto: Arhiv/Klix.ba)
BH-Gas izazio je svoje zaprepaštenje zbog izjave direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića, koji je kazao kako će se Sarajevo morati opskrbljivati gasom iz Srbije. Iz ovog preduzeća ističu da je Bajatovićeva izjava direktni napad na suverenitet države.

"Opet se ponavlja ista priča, kao u slučaju Rafinerije Brod, da kompanije iz susjednih država određuju samostalno koje će se konekcije graditi prema Bosni i Hercegovini, tačnije prema njenim entitetima. Želimo upoznati cjelokupnu javnost da Sarajevo nije subjekt međunarodnog prava, niti država, već samo jedan od gradova u BiH. Izjavljivati da će 'Sarajevo nešto morati' je direktni atak na suverenitet jedne države, jer ne može direktor javnog preduzeća jedne države određivati drugoj državi, pa makar to bio i grad, način na koji će se snabdijevati", naglasili su u saopćenju za javnost iz BH-Gasa.

Bajatovićeva izjava pokazuje da se, kako smatraju iz BH-Gasa, ovdje radi o namjeri preuzimanja tržišta prirodnim gasom od kompanija iz Srbije, a Srbijagas treba pripremiti teren za to preuzimanje.

Dalje su iz BH-Gasa naveli primjer na bazi kojeg se priprema teren za preuzimanje tržišta gasom u Federaciji BiH.

"Jučer su delegacije BH-Gasa i Srbijagas održale sastanak u Novom Sadu po pitanju uslova transporta gasa preko Srbije za 2018. godinu. Ultimatum pred kojim se našao BH-Gas je bio ili pristajanje na uslove Srbijagasa ili dovođenje u pitanje transporta gasa preko Srbije. Nakon iscrpnih pregovora usaglašeno je da Srbijagas nije odustala od prelaska na tarifni sistem Srbije, a što bi značilo povećanje tranzitnih tarifa za gotovo 3 puta. BH-Gas nije mogao pristati na ovaj uslov i pronađeno je rješenje da se za prvih devet mjeseci ne primjenjuje tarifni sistem u tranzitu gasa, već da se u tom periodu pokuša iznaći rješenje koje bi značilo ne drastično povećanje tranzitnih tarifa, a u što mora biti uključena i Agencija za energetiku Republike Srbije", stoji u saopćenju BH-Gasa.

Srbijagas je zbog ovog "kompromisa", tvrde iz BH-Gasa, povećao cijenu tranzita za prvih devet mjeseci u 2018. godini za otprilike 30 posto. Ovo povećanje će direktno utjecati na finansijski rezultat BH-Gasa u 2018. godini.

"Bili smo suočeni s odlukom ili pristajanje na povećanje ili upitnom isporukom gasa od 1. januara, a što je ništa drugo do ucjena. Srbijagas prema izjavama najviših dužnosnika neće odustati od prelaska na tarifni sistem koji će u osnovi značiti, ako se provede po njihovom zahtjevu, povećanje cijene gasa za krajnje potrošače u FBiH", kažu iz BH-Gasa.

BH-Gasu je ostavljeno devet mjeseci da pokuša utjecati da se cijene tranzita kod regulatora u Srbiji prilagode cijenama transporta kakve su u Evropi, a što će biti vrlo težak zadatak, jer Srbijagas ne odustaje od prvobitnih zahtjeva.

"Vidljive su krajnje namjere Srbijagasa, a nazivati interkonekcije između susjednih država 'srpskim tokom' i naredbodavno sugerisati da 'Sarajevo nešto mora' je samo povratak u vremena za koja smo mislili da su davno iza nas. BH-Gas nikad nije dovodio u pitanje saradnju sa Srbijagasom, niti isporuke prema Istočnom Sarajevu, ali isto tako niko BH-Gas ne može zaustaviti da se interkonekcijski poveže sa Hrvatskom te tražiti od BH-Gasa da plaća enormne transportne troškove je suprotno od onog što Bajatović navodi u svojoj izjavi", stoji u saopćenju BH-Gasa.