{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. fizičari osvojili bronzanu i počasnu medalju na Olimpijadi

22.7.2012. u 21:53
439
29
Bh. fizičari osvojili bronzanu i počasnu medalju na Olimpijadi
439
Bh. fizičari osvojili bronzanu i počasnu medalju na Olimpijadi
Učenici i profesori iz BiH u Estoniji
U okviru Internacionalne olimpijade iz fizike koja se održava u estonskom gradu Talinu od 15. do 24. jula, učestvuje i bh. olimpijski tim kojeg čine pet takmičara izabranih na državnoj Olimpijadi te dva profesora.
Na Olimpijadi, 43. po redu, učestvuje 378 izabranih takmicara iz 81 zemlje iz cijelog svijeta, kao i nekoliko zemalja posmatrača. Fizičari iz naže zemlje ostvarili su veoma dobre rezultate. Najboljima su se pokazali Selver Pepić, koji je osvojio bronzanu i Nudžeim Selimović, počasnu medalju.

Oba mlada fizičara su iz Sarajeva. Selver Pepić je zavrsio Četvrtu gimnaziju na Ilidzi, a Nudžeim Selimović je učenik drugog razreda Međunarodne škole u Sarajevu.

“Estonija je iznenadila sve učesnike veoma sofisticiranom eksperimentalnom opremom koju je većina učesnika prvi put vidjela, tako da je eksperimentalni dio takmičenja bio veoma težak i na visokom naučnom nivou. I teorijski zadaci su bili netipični, sa mnogo matematike koja je izvan programa većini srednjih škola u BiH. Time je uspjeh naših učenika, veoma dobro pripremljenih takmičara ,iz Sarajeva jos veći.”, izjavila je prof. dr. Rajfa Musemić, predsjednica Društva fizičara BiH i glavni vođa Olimpijskog tima iz fizike.

U troškovima odlaska na Internacionalnu Olimpijadu participiralo je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Mninstarstvo prosvjete RS i Bosna SEMA obrazovne institucije u Sarajevu.

Pored toga Olimpijac Selver Pepić je osvojio još jednu nagradu Evropske Federacije za fiziku tako što je tokom cijele godine sa uspjehom riješio postavljene zadatke na internet portalu Internacionalne olimpijade iz fizike uz mentorstvo profesorice Rajfe Musemić. Nagrada je eksperimentalni set na kojem su se takmičili na Olimpijadi i posebno priznanje za uspjeh u rješavanju složenih problema u fizici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: