BiH
0

Bh. ekipa snimala piramide Monte Albana i Tule u Meksiku

Klix.ba
Bh. ekipa u sastavu Semir Osmanagić i Amel Baftić posjetila je drevne gradove središnjeg Meksika u okviru snimanja dokumentarnog serijala "Potraga za izgubljenim civilizacijama". Dokumentarni serijal će se emitirati na Federalnoj televiziji od maja 2007.

Oficijelna historija tvrdi: piramide u Tuli su bile sjedište Tolteka, Olmeci su gradili prve visoke stepenaste piramide u drevnom Meksiku, a veličanstveni piramidalni kompleks u Monte Albanu djelo je Zapateka. Prava istina je da mi ne znamo ko je, kada i kako izgradio ove piramide, stoji u saopštenju iz Fondacije.

Aztečka riječ "Toltek" u prijevodu znači "čovjek znanja". Zabluda današnje historije je misliti da je ovo bio narod koji je živio od osmog do dvanaestog stoljeća i onda tajanstveno nestao.

Oni su spiritualno jezgro koje je prisutno već milenijumima kroz sve drevne kulture Meksičkih prostora te gradove kao što su Teotihuakan, Monte Alban, Palenke ili Tula, kroz sakralnu geometriju, kosmičku arhitekturu, astronomiji i matematiku...

Drevna Tula se prostirala na petnaestak kvadratnih kilometara i imala je četrdeset hiljada stanovnika. Gradom su dominirale tri piramide. Vanjski zidovi su bili obloženi zlatom, srebrom, koralima, školjkama i raznobojnim perjem (simbol za "pernatu zmiju"). Na vrhu piramide su kolosalne skulpture ratnika koje su zvali “Atlantiđani”. Naime, za sebe su tvrdili da su daleki potomci velike civilizacije s istoka. Kamene statue su uglavnom uništene sem nekoliko koje su vraćene na vrh piramide. Tamo su, prije hiljadu godina, služile kao stubovi nosači hrama/opservatorije.

Sedamdeset kolosalnih kamenih glava, težine do nekoliko desetina tona, pronađene na obali Meksičkog zaljeva bile su znak da arheolozi postave tezu o postojanju takozvane kulture Olmeka. “Takozvane”, jer su je nazvali po ljudima koji su tu živjeli u doba kada je Hernan Kortes osvajao Meksiko. A ti Olmeci nemaju nikakve veze s pravim autorima kamenih glava - drevnim historijskim narodom Ši, koji su tu živjeli barem tri i po hiljade godina prije dolaska španjolskih konkvistadora.

Debele usne. Široki, pljosnati nosevi. Okrugle glave. Tipični afrički (etiopski) crnci. Arheolozi pretpostavljaju da su ove glave predstavljale njihove prve kraljeve. Na glavama im je bio šljem (ratnički? kosmički?). Otkud crnački kraljevi na ovim prostorima prije četiri hiljade godina? Zar nisu prvi stanovnici došli iz Sibira kako nas moderna arheologija uči? Na sva ova pitanja će bh. ekipa pokušati dati odgovor u svom dokumentarnom serijalu "Potraga za izgubljenim civilizacijama".