{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. državljanima novčane kazne, strancima izgon

S
27.1.2010. u 10:45
0
45
Bh. državljanima novčane kazne, strancima izgon
0
Bh. državljanima novčane kazne, strancima izgon
Foto: Arhiv
Građani Sarajeva već godinama ne mogu sjesti u kafić ili proći ulicom, a da ih ne presretnu bar tri prosjaka tražeći milostinju. U pokušaju da izazovu sažaljenje žene obično nose bebe u naručju, drugi papire u kojima piše da oni ili njihova djeca boluju od raka, treći recepte za lijekove… Kada, pak, prosjaci primjete strance u gradu, idu za njima moleći ih za milostinju i nerijetko stranci ne mogu da ih se riješe dok im ne daju bar jednu konvertibilnu marku.
Samo tokom 2009. godine na području Kantona Sarajevo, prema podacima MUP-a KS, registrovano je 1.316 slučajeva prosjačenja. Najviše je povratnika u vršenju takvih djela, a teško je utvrditi da li neko prosi iz potrebe ili zbog zarade. Osim prosjačenja problem je nelegalna prodaja raznih artikala.

S namjerom da se zaustavi narušavanje ugleda i temeljnih kulturno-historijskih vrijednosti Sarajeva na sastanku održanom u ponedjeljak u zgradi Vlade KS dogovoreno je formiranje Posebnog tima za sprječavanje prosjačenja i nelegalne prodaje.

Tim će sačinjavati predstavnici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i Specijalne jedinice MUP KS-a, aktivnosti će započeti odmah, a početne lokacije kontrole su ulice Ferhadija i Titova.

“Prosjačenje za neke jeste potreba jer nemaju šta da jedu, ali za druge, je, pak, unosan biznis. Dosadašnji podaci pokazuju da mnogo prosjaka zatečenih na području Kantona Sarajevo dolazi iz drugih kantona, ali i iz drugih država poput Srbije i Kosova. Što je još veći problem ukoliko ne dobiju željeni novac neki od prosjaka su i agresivni ”, kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com Irfan Nefić, portparol MUP-a KS, dodajući da cjelokupna situacija daje ružnu sliku o glavnom gradu BiH.

Kazne do 1.500 KM

Prema njegovim riječima, planiranom akcijom svakodnevno će se vršiti aktivnosti sprečavanja prosjačenja i nelegalne prodaje, a koga zateknu da prosjači kaznit će se novčanom kaznom od 300 do 900 KM.

Novčanom kaznom od 400 do 1.200 KM kaznit će se osoba koja drugog navodi na prosjačenje, a kaznom od 500 do 1.500 KM kaznit će se onaj ko organizuje prosjačenje ili ko navodi na prosjačenje maloljetnu, duševno bolesnu osobu ili osobu zaostalog duševnog razvoja.

“Ukoliko se ne daje milostinja, prosjaci iz drugih zemalja i kantona neće dolaziti u Sarajevo. Tako da osim akcije koju ćemo provesti, apelujemo i na građane da prosjacima ne daju novac”, dodao je Nefić.

Prema riječima Dragana Solde, glavnog federalnog inspektora, osobama koje nelegalno prodaju artikle oduzet će se roba, protiv njih će bit podnesena prekršajna prijava i izrečene novčane kazne.

Ako se, pak, neka osoba zatekne da prosi ili nelegalno prodaje, a koja nije bh. državljanin o tome će se odmah obavjestiti Služba za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH.

“Služba za poslove sa strancima u koordinaciji sa policijom i inspekcijom će poduzimati mjere u skladu sa našim ovlastima. Odnosno, ako se zatekne stranac da prosi ili vrši nelegalnu prodaju oduzet će mu se, ako ga ima, privremeni boravak i poduzet će se mjere protjerivanja takvih osoba iz BiH”, kazao je za naš portal Rade Kovač, načelnik Odjela za operativnu podršku Službe za poslove sa strancima BiH.

I u policiji, i Službi za poslove sa strancima, kao i u inspekciji slažu se u jednom -nelegalna prodaja i prosjačenje u BiH su u stalnom porastu.

Za jedan dan uhvaćeno 19 prosjaka

Pripadnici MUP-a KS su 5. marta prošle godine provodeći akciju sankcionisanja osoba koja se bave prosjačenjem, navođenjem na prosjačenje i propuštanjem dužnog staranja nad maloljetnim osobama, blokirali područje kod Stupske petlje, općina Ilidža.

Samo u tom jednom danu i samo na području kod Stupske petlje zatečeno je i privedeno 19 osoba koje su se bavile prosjačenjem. Od tih 19 osoba, šest su bili maloljetnici.

Problem nelegalne prodaje je, također, prisutan već godinama na području Kantona Sarajevo. Prodaje se sve od petardi, tašni, zavjesa, odjeće, parfema, CD-ova, cigareta, kifli, suhomesnatih proizvoda…

Osim što prodaja nasred ceste kvari estetski izgled ulice, može dovesti do raznih zaraza kupovanjem nekih proizvoda koji se ne čuvaju u odgovarajućim uslovima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: