Bijeg od pandemije
30

Bh. državljani otputovali iz Španije

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Troje državljana Bosne i Hercegovine danas u popodnevnim satima napustilo je Španiju letom za Budimpeštu, potvrđeno je Feni u Ambasadi BiH u Kraljevini Španiji.

Među njima je i bh.planinarka, koja je sa još sedam planinara, došla 11. marta u Španiju u planinarski pohod na Vulkan El teide, najviši vrh u toj zemlji, visok 3.718 metara, koji se nalazi na Tenerifima.

U prethodnom periodu taj lokalitet je uspjelo da napusti sedam planinara. Istim avionom danas je iz Španije otputovalo još dvoje bh. državljana, koji su toj zemlji boravili turistički.

Prema podacima kriznog štaba Kraljevine Španije u toj zemlji, koja je jedno od najvećih svijetskih žarišta pandemije COVID-19 koju uzrokuje virus SARS-CoV-2, do danas je 64.059 osoba zaraženo, a 4.858 preminulo od tog virusa. Na intenzivnoj njezi je 4.165. osoba, a izliječeno je 9.357.

Danas je zabilježen najveći broj mrtvih u jednom danu 769, otkako se zaraza proširila u toj zemlji.

Prvi pozitivan slučaj u Španiji je potvrđen 31. januara.

Po riječima Fernanda Simona, direktora Centra za praćenje epidemije koronavirusa, uočava se određena stabilnost u statistici novih slučajeva zaraženih, ali vrhunac uzlazne linije se očekuje naredne sedmice.

Gotovo 3.000 vojnika je već angažirano u 500 gradova na radovima dezinfekcije, gradnji montažnih bolnica i kao pomoć policiji.

Improvizirana bolnica u sajamskom centru Ifema od ponedjeljka očekuje da će imati novih 1.300 pacijenta, i tako postati najveća bolnica u Kraljevini Španiji.