Let iz Štokholma
6

Bh. državljani koji su zbog pandemije zadržani u skandinavskim zemljama stigli u Sarajevo

I. Č.
Bh. državljani koji se zbog pandemije koronavirusa i otkazanih letova nisu iz Švedske, Norveške i Danske mogli vratiti u Bosnu i Hercegovinu danas su poletjeli avionom kompanije Fly Bosnia iz Štokholma i stigli u Sarajevo, potvrđeno je za Klix.ba.

"Avion sa 83 bh. državljanina koja su prethodnih dana boravili u Švedskoj, Norveškoj i Danskoj, ne računajući posadu, poletio je iz Štokholma", javio je bh. ambasador u Norveškoj Nedim Makarević, obrazloživši da su tri putnika odustala od putovanja zbog karantina u Sarajevu.

Avion kompanije Fly Bosnia je, u međuvremenu, sletio na Međunarodni aerodrom Sarajevo gdje su, kako je ranije istaknuto, pripremljena dva šatora u kojima će se obaviti trijaža i odakle će ih pet autobusa GRAS-a prevesti u improvizovane karantine u naseljima Bjelave (FBiH) i Lukavica (RS).

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

"Najviše bh. državljana, koji su poletjeli danas avionom kompanije Fly Bosnia iz Štokholma, boravilo je prethodnih dana u Švedskoj, tačnije njih 67. Tek 13 ih je boravilo u Norveškoj i 2 u Danskoj", kazao je Makarević za Klix.ba.

Zbog otkazivanja letova iz Norveške u toj zemlji nalazila su se 54 bh. državljanina, sa šengenskim vizama, koja nisu bila mogućnosti da se vrate u BiH. Većina ih je, kako nam je kazao Makarević, boravila kod svoje rodbine i nisu imali prijavljene slučajeve da je neko egzistencijalno ugrožen zbog nemogućnosti povratka.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Ambasada BiH u Oslu je, kako navodi Makarević, promptno reagovala na najavljeni vanredni let Sarajevo - Štokholm koji su organizovali Švedska ambasada u Sarajevu i Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Iako je putovanje ovom linijom za bh. građane u Norveškoj bilo nepovoljno zato što su iz Osla morali letjeti za Štokholm, pa tek onda za Sarajevo, njih 13 se opredijelilo za povratak tom linijom.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Norveški avioprevoznik Norwegian počeo je primati rezervacije za avioliniju iz Osla za Sarajevo zakazanu 2. maja 2020. godine, vjerujući da će se do tada normalizovati situacija. Veći broj Bosanaca i Hercegovaca je već rezervisao kartu za ovaj let.

Makarević smatra da su mali izgledi da će let biti realiziran, ali navodi da on još uvijek nije otkazan.

Broj zaraženih koronavirusom u Norveškoj i dalje raste. Do sada je potvrđeno 5.555 pozitivnih slučajeva. Broj smrtnih slučajeva povećao se na 62 a broj hospitalizovanih je 428 .Teže oboljelih je 112 i nalaze se na intenzivnoj njezi.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Norveški Institut za javno zdravlje je otvorio "online tool" stranicu na internetu, na koju se mogu prijaviti svi koji posumnjaju da imaju simptome slične koronavirusu. Do sada se na tu stranicu prijavila 51 hiljada osoba.

"Imamo prijavu da je troje naših državljana u Norveškoj zaraženo koronavirusom", kazao je Makarević.