{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. društvo je informatički nepismeno

S
1.7.2008. u 14:29
0
1
Bh. društvo je informatički nepismeno
0
Bh. društvo je informatički nepismeno
Prema izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma o globalnom razvoju informacionih tehnologija, od ukupno 122 rangirane zemlje Bosna i Hercegovina je na 89. mjestu.
Ovo je tek jedan u nizu alarmantnih podataka o nivou informatiziranosti bosanskohercegovačkog društva u kojem samo 27 procenata stanovništva koristi internet, što znači da je ostatak, prema kriterijima moderne civilizacije, nepismen.

Pored toga, niska stopa informatiziranosti i korištenja interneta direktno dovodi i do niske stope ekonomske konkurentnosti na svjetskom tržištu, pa je u tom pogledu Bosna i Hercegovina na 101. mjestu od ukupno rangirane 122 zemlje.

Ovako stanje je neprihvatljivo, jer se godišnje u informatizaciju društva ulaže samo oko 60 KM po glavi stanovnika, dok su u Evropskoj uniji ulaganja i do 25 puta veća. A povrh toga, ukupna ulaganja u nauku i tehnologiju su tek 3,5 BDP-a, što je daleko i ispod ulaganja zemalja u regiji. Državni zakon o agenciji za razvoj informacionog društva u proceduri je već nekoliko godina, tako da naučni i ekonomski prosperitet naše zemlje, ali i budućnost i obrazovanje naše djece, ovise o nesposobnosti vladajućih političkih partija i njihovom neodgovornom odnosu prema građanima i građankama.

Zato Naša stranka zahtijeva od Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH da hitno usvoje spomenuti zakon i formiraju državnu agenciju za razvoj informacionog društva te da usvoje stručno utemeljenu strategiju informatizacije i internetizacije društva. Pri tome moraju odobriti veća ulaganja u razvoj informatizacije, te nauke i tehnologije uopšte. Uz to, svim obrazovnim institucijama treba omogućiti besplatnu informatizaciju i internetizaciju, a seoske sredine ravnopravno uključiti u sve procese informatizacije društva, kaže se u dopisu ove stranke.

U suprotnom će naše društvo na planu informacionih tehnologija i dalje biti jedno od najnazadnijih u svijetu te će bilježiti dodatni pad, a u budućnosti ćemo imati informatički potpuno nepismene generacije isključene iz savremenog svijeta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: