BiH
985

Bh. društvo bogatije za 14 doktora nauka: Na njima je da doprinesu procesu društvene obnove

Piše: M. N.
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U svečanoj sali Univerziteta u Sarajevu danas je promovirano 14 doktoranata koji će doprinijeti razvoju bh. društva. Doktorante je promovirao rektor UNSA prof. dr. Muharem Avdispahić.

BiH je od danas bogatija za doktorante iz oblasti tehničkih, društvenih i medicinskih nauka.

"Pred njima je velika odgovornost. Udio visokoobrazovanog stanovništva u BiH manji je od 10 posto i na njima je da doprinesu procesu društvene obnove. Na našim doktorima je da doprinesu ne samo struci i tom procesu već i akademskom sektoru", rekao je Avdispahić.

Rektor UNSA je istakao kako su karakter rata koji je vođen protiv BiH, karakter uspostavljenog mira, način na koji je provedena tranzicija, te dugotrajno podrivanje dostojanstva i individue, ugrozili sistem vrijednosti i da je na doktorima UNSA-e da ga ponovo uspostave.

"To je najviše akademsko dostignuće. Na svima nama je da kreiramo novu stvarnost, jer što imamo više obrazovnog kadra veće su šanse. Mi ne obrazujemo za sadašnje tržište rada već za buduće kadrove koji trebaju promijeniti tržište rada", naglasio je Avdispahić.

Danas su u UNSA promovisani doktoranti: Mirza Rustempašić, Suada Džebo, Izudinka Kapetanović, Ahmed Ahmić (Tehničke nauke), Elma Tataragić (književnohistorijske nauke), Sanida Šehmehmedović (Psihološke nauke), Beba-Ešrefa Rašidović (Bibliotetičke nauke), Azra Junuzović (Sociološke nauke), Darja Softić Kadenić (Pravne nauke), Sanida Ljaljević, Dina Kapić (Medicinske nauke), Pamela Bejdić, Senka Babić i Amina Hrković-Porobija (Veterinarske nauke).