Posjetili laboratoriju Cryo-Save banke
38

Bh. doktori stekli nova znanja o pohranjivanju matičnih ćelija

FENA
Doktori ginekolozi i predstavnici Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju iz Sarajeva krajem maja posjetili su laboratoriju vodeće evropske i svjetske banke matičnih ćelija Cryo-Save u belgijskom gradu Nielu.

Među 22 bh. doktora u procese, kvalitet i sistem rada Cryo-Savea uvjerili su se prim. dr. Kerim Begić, načelnik Porođajnog odjela Ginekološko-akušerske klinike UKC Sarajevo i doc.dr. Lejla Kapur-Pojskić, šef Laboratorije za humanu genetiku na Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju u Sarajevu.

"Oduševili smo se ovom posjetom, jer smo se uvjerili da se svi uzorci čuvaju i pripremaju na veoma visokom stručnom i naučnom nivou. Upoznali smo se sa načinom kontrole, pohranjivanja uzoraka, a posebno me obradovalo što u laboratoriji rade mladi sposobni ljudi, kod kojih ni u jednom slučaju ne može doći do zabune odnosno zamjene nečijih uzoraka", rekao je Feni Begić.

Značaj posjete je u tome, kaže, što su naši doktori spoznali da se pohranjivanjem matičnih ćelija danas može liječiti sve veći broj oboljenja, kao što su leukemija i autoimune bolesti.

Dosadašnja naučna istraživanja i eksperimentalna upotreba kod izlječenja pokazuju kako će matične stanice odigrati važnu ulogu kod izlječenja bolesti kao što su Parkinsova i Alzheimerova bolest, multiple skleroze i dijabetes. Uzrok tih bolesti su stanice koje ne postoje ili koje ne obavljaju svoju funkciju, a matične stanice pomažu kod nadomještanja nepostojećih ili nefunkcionalnih stanica.

"Cjeli naučni tim u posebnom odjeljenju laboratorije radi na tome", ističe Begić.

Doktorica Kapur-Pojskić izdvojila je prezentiran proces krioprezervacije matičnih stanica iz krvi i tkiva pupčanika, koji je strogo kontrolisani tehnološki postupak čuvanja biološkog materijala, konkretno matičnih ćelija u fiziološkim uslovima.

"Prednost ovakvog postupka je da ćelije mogu biti veoma dugo čuvane i više od 20 godina prema posljednjim naučnim saznanjima. Nakon vraćanja iz zamrznutog stanja u fiziološki aktivno stanje ćelija može nastaviti svoj život", istakla je za Fenu Kapur-Pojskić.

Trenutno Cryo-Save, kaže, zalaže se da se ovaj postupak još više unaprijedi, odnosno da se poveća vijek trajanja matičnih ćelija u određenim uslovima krioprezervacije.

Uporedo s tim, naglašava da Cryo-Save ulaže u istraživanja koje su sve moguće aplikacije matičnih ćelija u liječenju pogotovo genskoj terapiji kojom se mogu izliječiti teška nasljedna oboljenja.

Stručnjaci tvrde da su matične stanice krvi iz pupkovine izuzetno vitalne i snažne i zbog toga ih je preporučljivo pohraniti kako bi se mogle upotrijebiti u slučaju bolesti. Postoji samo jedna prilika da ih se pohrani, a to je da pri rođenju djeteta iz pupkovine se uzima krv bogata vitalnim matičnim stanicama. Nakon toga uzorak krvi dostavlja se u laboratorije CryoSave, gdje se poslije krvne pretrage iz krvi izdvajaju matične stanice.

Dva različita uzorka matičnih stanica zbog sigurnosti se pohranjuju u dva različita laboratorija u Belgiji i u Holandiji u tekućem dušiku na temperaturi od -196 stupnjeva celzijusa, što osigurava vitalnost matičnih stanica sljedećih 20 godina.

Tako pohranjene matične stanice su pripremljene da se u svakom trenutku u roku od 48 sati dostave u bilo koju evropsku državu za potrebe liječenja.