BiH
134

Bh. diplomanti univeziteta u Turskoj osnovali udruženje: Cilj ostvariti dodatnu vrijednost u svim životnim sferama

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Asocijacija alumnija univerziteta u Turskoj (TUMED) sa sjedištem u Bosni i Hercegovini okuplja građane BiH koji su školovanje završili u nekoj od obrazovnih institucija u Republici Turskoj, javlja Anadolija.

Broj potencijalnih članova ovog udruženja doseže 1.500, a cilj je uspostaviti komunikaciju među diplomantima sa turskih univerziteta i pomoći najprije u pronalasku posla, a zatim i unaprijeđenju odnosa dviju zemalja.

Kako je u intervjuu za Anadoliju rekao predsjednik Upravnog odbora TUMED-a Adis Alagić, cilj je ostvariti dodatnu vrijednost u sfim sferama života diplomanata, ali i u odnosima BiH i Republike Turske. Prvi zadatak bit će formiranje baze podataka koja će se sastojati od informacija o članovima tog udruženja.

TUMED je u završnoj fazi osnivanja, a jasan je razlog da već odavno postoji potreba za osnivanjem udruženja ove vrste i broj potencijalnih članova je oko hiljadu i pol, što je prema riječima Alagića, ogromna snaga zbog koje je važno formiranje zajedničke platforme oko koje će se moći okupljati svi članovi udruženja.

"Republika Turska je u posljednjoj dekadi napravila jednu ogormnu ekspanziju i napredak i to je još jedan od dodatnih razloga da se mi organizujemo i pokušamo unaprijediti odnose između Turske i BiH na principu obostranog zadovoljstva i koristi", pojasnio je Alagić.

Govoreći o ciljevima udruženja Alagić je ponovo istakao "individualnu snagu diplomanata koji su studirali u Turskoj", a koji su danas na značajnim pozicijama, stekli su važno iskustvo i rade veoma važne poslove. On je ukazao i na važnost međusobne komunikacije tih ljudi, "jer ćemo odmah imati dodatnu vrijednost".

Prvi posao će im biti, kako je rekao, izraditi bazu podataka svih studenata koji su studirali u Turskoj, a nakon toga žele početi sa zapošljavanjem ljudi, dajući informacije relevantnim institucijama koje žele zapošljavati ljude. Smatraju to jednim od najvažnijih zadataka, "posebno u periodu u kojem živimo". Pored toga, baviće se posjetama, seminarima, edukacijom i svim onim čime se udruženja bave.

Amina Šećerović-Kašli, zamjenica predsjednika Upravnog odbora TUMED-a, ponovila je poziv svima koji su studirali u Turskoj, a državljani su BiH da se pridruže udruženju, i to ne samo stundentima univerziteta već im je cilj da pokušavaju doći u kontakt sa svima onima koji su se na bilo koji način školovali u Turskoj bila to osnovna ili srednja škola.

"Ovim putem želimo ih pozvati i da oni stupe u kontakt s nama jer je nemoguće i doći do svih njih. Mi o ovome razgovaramo već nekih pet-šest godina i iako možda izgleda i da smo zakasnili sa osnivanjem, ovo je pravo vrijeme za osnivanje što nam je dosad pokazalo mnoštvo situacija i upravo smo sada pokrenuli to osnivanje kada je sa nama i prijatelj iz Turske Burak Yalim koji nam je pružio veliku podršku jer ima iskustva sa sličnim stvarima", kazala je Šećerović-Kašli napominjući kako su do sada u kontakt stupili sa blizu 100 studenata.

Ona je istakla da "su naša vrata otvorena za sve koji su studirali u Turskoj, a državljani su Bosne i Hercegovine".

Govoreći o prednostima budućih članova udruženja ona je ukazala na važnost poznavanja mentaliteta kako turskog naroda tako i Bosanaca i Hercegovaca "i to moramo iskoristiti da učinimo nešto za svoju državu i za odnose sa Turskom. Mi imamo toliko zajedničkih tačaka koje kad se ujedine možemo puno snažnije djelovati i podržavati jedni druge za neki veći cilj koji će donijeti uspjeh i našoj državi".

Napominjući kako je udruženje moguće kontaktirati putem e maila: [email protected] te putem društvenih mreža, Alagić i Šećerović-Kašli zahvalili su ambasadoru Republike Turske Cihadu Erginayu na njegovoj pomoći prilikom osnivanja udruženja. 

Promocija udruženja bit će održana u četvrtak u 19 sati na svečanom prijemu u zgradi Ambasade Republike Turske u Sarajevu, čiji će domaćin biti ambasador Erginay.