BiH
11

Bh. dijaspora traži da se njihova glasačka prava izjednače s pravima građana u BiH

FENA
Direktorica Bosansko-američkog instituta za istraživanje genocida i edukaciju Sanja Seferović-Drnovšek, predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike Haris Alibašić i direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada Emir Ramić uputili su pismo ministrima vanjskih te civilnih poslova BiH Zlatku Lagumdžiji i Sredoju Noviću u vezi s izjednačavanjem glasačkih prava državljana BiH u dijaspori s pravima građana u BiH.

U pismu se navodi da su državljani BiH koji žive izvan domovine suočeni s problemom upisa u birački spisak, što u znatnoj mjeri utiče na slab odaziv građana koji imaju zakonsko pravo glasa.

"U vezi s predstojećim izborima za članove parlamenta, koji će biti održani 2014. godine, ponovo apeliramo na nadležne subjekte koji neposredno ili posredno mogu pružiti doprinos u rješavanju ovog veoma značajnog pitanja za državljane BiH čije je neprikosnoveno zakonsko pravo - pravo na glasanje", navodi se u pismu koje je Feni dostavljeno iz Bosansko-američkog instituta za istraživanje genocida i edukaciju sa sjedištem u Chicagu.

Državljani BiH koji privremeno žive u inozemstvu, a koji imaju biračko pravo u skladu s Izbornim zakonom BiH, da bi se nalazili u izvodu iz Centralnog biračkog spiska za glasanje van BiH dužni su da za svake izbore podnesu prijave Centralnoj izbornoj komisiji.

"Naime, građani koji propisno izvade CIPS-ovu ličnu kartu po automatizmu se evidentiraju, odnosno upisuju u Centralni birački spisak, dok s druge strane građani koji izvade biometrijski pasoš u generalnom konzulatu nisu automatski upisani. U tom slučaju građani su prinuđeni da ponovo pokrenu proceduru dokazivanja državljanstva i prebivališta da bi bili upisani i ostvarili pravo glasanja na predstojećim izborima, čime se komplikuje ovaj proces što u konačnici može imati veoma negativne posljedice, imajući u vidu značaj izlaska što većeg broja građana na izbore", upozoravaju predstavnici ovih bh. organizacija u SAD-u i Kanadi.

Potcrtali su da je iz navedenog evidentan nejednak tretman državljana BiH, odnosno diskriminirajući odnos prema kategoriji državljana s pravom glasa, a koji su izvadili biometrijski pasoš, a nemaju CIPS-ovu ličnu kartu.

"Da ne bi dolazilo do diskriminacije građana koji žive u inozemstvu prilikom registrovanja za glasanja u BiH, apeliramo na vas da utičete da se izmijeni Izborni zakon i da građani koji izvade biometrijski pasoš u generalnom konzulatu budu automatski upisani, registrovani za glasanja", navedeno je u pismu.

Naglašavaju da su, nažalost, mnogi građani BiH nasilno napustili svoje predratne domove i pronašli utočište i egzistenciju izvan domovine, što ukazuje na značaj izlaska na izbore upravo ove kategorije.

Radi efikasnijeg postupka samog glasanja državljana Bosne i Hercegovine koji privremeno žive u inozemstvu, spomenute organizacije u pismu predlažu otvaranje institucija počasnih konzulata BiH u SAD-u i Kanadi, prije svega u gradovima gdje ima veliki broj bh. građana kao što je Čikago, St. Luis i Toronto.

Za počasne konzule bili bi imenovani istaknuti Amerikanci i Kanađani, prijatelji države BiH, predlažu ove organizacije.