BiH
0

Bh. demineri premašili godišnji plan rada

FENA
Pripadnici Oružanih snaga BiH (OSBiH) u 2009. su deminirali 2.912.740 metara kvadratnih "rizične površine", čime su za 21,8 posto premašili plan protuminskog djelovanja u toj godini.

U akcijama deminiranja pronađeno je i uklonjeno 348 protupješadijskih mina, 142 komada neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) te dvije protutenkovske mine.

Ovo su neki od podataka prezentiranih danas u kasarni OSBiH "Rajlovac" tokom redovne godišnje analize protuminskih akcija u OSBiH, kojoj su osim dužnosnika OSBiH i Ministarstva odbrane BiH prisustvovali i predstavnici drugih bh. institucija i tijela te Misije EUFOR-a.

Zamjenik komandanta Operativne komande OSBiH brigadni general Mirko Tepšić istaknuo je u izjavi za medije da se rezultati ostvareni u procesu deminiranja temelje na planskom angažmanu raspoloživih ljudskih i materijalnih resursa te uspješnoj saradnji sa svim značajnijim organizacijama i agencijama koje se bave poslovima deminiranja u BiH.

Napominje da su sve akcije deminiranja u sklopu OSBiH u protekloj godini protekle bez ijednog incidenta te podseća da je dio deminerskih potencijala angažiran na trasi koridora 5-C u sklopu četiriju projekata u rejonu Orašja.

I planom za tekuću godinu predviđen je angažman pripadnika Deminerskog bataljona Brigade taktičke podrške OSBiH na spomenutom koridoru i to u sklopu devet projekta na području Doboja, a što ukupno podrazumijeva zahvat, odnosno površinu od jedan milion metara kvadratnih.

Deminerski bataljon OSBiH predstavio je njegov komandant, pukovnik Refik Fazlić, navodeći da se radi o specijalnoj jedinici osposobljenoj za deminiranje, a čiji su pripadnici podvrgnuti strogom režimu obuke.

Po njegovim riječima, spomenuti bataljon je u toku 2009. angažirao sve raspoložive resurse - 34 manuelna deminerska tima, pet mašinskih i četiri tima pasa, koji se, u skladu s utvrđenim procedurama, koriste u akcijama otkrivanja zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava.

Kako je rečeno, planom za 2010.predviđeno je da pripadnici OSBiH - Deminerskog bataljona Brigade taktičke podrške "očiste" 3.256.612 metara kvadratnih kontaminiranog zemljišta, a što će biti realizirano u sklopu 67 projekata.

Analiza protuminskih akcija OSBiH u 2009. bila je prilika i za dodjelu prigodnih priznanja pojedincima koji su se naročito istaknuli u procesu deminiranja u BiH.