Podgorica
0

Bh. delegacija na skupu o necarinskim barijerama

SRNA
Delegacija BiH koju predvodi potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore Ljubomir Klincov učestvovaće od 27. do 29. oktobra u Podgorici na sastanku pod nazivom "Nedjelja CEFTA 2009".

Projekt menadžer Sektora za makroekonomski sistem Spoljnotrgovinske komore BiH Igor Gavran rekao je Srni da će ova delegacija zahtijevati uklanjanje necarinskih barijera koje susjedne zemlje prave izvoznicima iz BiH.

"Tražićemo jedinstvenu promjenu `CEFTA 2006` u svim članicama i ponoviti prijedlog zaključivanja sporazuma o uzajamnom priznavanju sertifikata, kojim bi se najjednostavnije i najbrže riješili brojni problemi i eliminisali najveće necarinske barijere za naše proizvode, bez `dugotrajnih natezanja` i pojedinačnih pregovora sa svakom članicom CEFTA posebno", istakao je Gavran.

Prema njegovim riječima, Ministartsvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, te Kancelarija za veterinarstvo najavile su recipročne mjere i tako zaštititi BiH privredu, ukoliko se dogovorom ne riješi pitanje necarinskih barijera.

On je istakao da je bez obzira na efekte recesije, koja je pogodila sve članice CEFTA 2006, pozicija BiH u 2009. godini poboljšana.

"I vrijednost i struktura razmjene su poboljšani. Deficit je smanjen, pokrivenost uvoza izvozom je povećana. Uvoz je smanjen znatno više od izvoza, a u poljoprivredi smo čak povećali izvoz i to nimalo beznačajno", naglasio je Gavran.