Širi se priča
140

Bh. blok: Nećemo biti opozicija interesima BiH, pravimo dokument za sve građane

D. Be.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
U Sarajevu je održan sastanak Bh. bloka, odnosno stranaka koje ga čine, a to su Naša stranka i Socijaldemokratska partija (SDP). Na sastanku je razgovarano o narednim koracima Bh. bloka i formalizaciji odnosa unutar te političke opcije.

Damir Mašić, politički direktor SDP-a, je kazao da je razgovarano o tome da se privede kraju proces formalizacije Bh. bloka i da se otklone sve sumnje šta će se dalje dešavati unutar Bh. bloka.

"Bez obzira na ono što se desilo, jednostranim istupanjem i činom koji je načinila Demokratska fronta, sami sebe su isključili. Mi nastavljamo raditi i širiti ovu priču. U ovaj proces ćemo se uključiti vrlo brzo. Nastavimo zajedničko opoziciono djelovanje", dodao je Mašić.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

On je naglasio da Bh. blok neće biti opozicija interesima države BiH te je kao primjer naveo funkcionisanje Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Mašić je prokomentarisao i zbog čega je propala Jahorinska deklaracija.

"Komšić je prekršio Jahorinsku deklaraciju i dogovor da ćemo imati jednog kandidata. SDP i Naša stranka nisu varali i ne vidim mogućnost da se ne pridržavamo onoga što ćemo potpisati. Svaki put do sada DF je prekršio ono što je bilo potpisano", kazao je Mašić.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

Potpredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić istakla je da su ciljevi i zadaci radnih grupa Bh. bloka usaglašavanje razmišljanja SDP-a i Naše stranke te izrada dokumenta iza kojeg će stati šira zajednica.

"Cilj je suprotstaviti se etničkom modelu BiH i ponuditi viziju BiH u kojoj će svi građani biti ravnopravni. Naredne sedmice ćemo izaći sa zaključcima i pozvati da se uključe u proces", rekla je Ćudić.

Ona je dodala da su ostvareni kontakti s novim potencijalnim članovima Bh. bloka.