A jedinstvo?
146

Bh. blok na klizištu politike: Dok u Mostaru pucaju, neko treći trlja ruke

Semir Hambo
Montaža: Klix.ba
Montaža: Klix.ba
Politička slagalica u Mostaru ogolila je sve iskrene i neiskrene blokove, pokazala truhle temelje alternative i zacementirala buduće odnose.

Ko će biti gradonačelnik najvećeg grada na Neretvi vjerovatno će biti poznato u petak, za kada je zakazan drugi krug glasanja. Situacija je ista kao i prije šest dana, vijećnici biraju između Zlatka Guzina (Koalicija za Mostar) i Marija Kordića (HDZ), ali će startne pozicije biti nešto drugačije.

U samo pet dana alternativa decenijskoj vlasti u Mostaru (SDA - HDZ) počela je pucati po šavovima i politički se propisno obrukala u finišu prvog kruga glasanja.

HDZ čeka rasplet

Naša stranka nije posustala i zadržala je Irmu Baraliju kao kandidatkinju, iako ni matematički nije imala šanse da prođe u drugi krug, jer je lokalna Mostarska stranka PMP ranije poručila da neće glasati za Baraliju.

Stoga su na sjednici kao navodni kompromis ponudili Armana Zalihića kao kandidata iz SDP-a, koji im je postao prihvatljiv. U međuvremenu, svi koalicijski postulati padaju u vodu, predstavnici Bh. bloka počinju voditi sasvim različit pristup, pa tako SDP napušta sjednicu, a Naša stranka ostaje i osvaja tek dva glasa, što je bio makismalan domet.

U finale izbora odlaze Guzin (12 glasova) i Kordić (14 glasova). Za gradonačelnika je potrebno 18 ruku.

I dok se na mostarskom uzorku Bh. blok cijepao, HDZ je zadovoljno trljao ruke. Jer što više nejedinstva na drugoj strani, njima je lakši put do pozicije gradonačelnika. HDZ ima sigurnih 14 ruku. Koalicija za Mostar ima sigurnih 11, a podržat će ih PMP sa dva glasa.

Boška Ćavar iz Naše stranke će biti suzdržana. Tako Koalicija za Mostar u najboljem slučaju može osvojiti 17 ruku (uz podršku Baralije i SDP-a).

S druge strane, HDZ očekuje glasove HRS-a, koji ima tri vijećnika. U situaciji 17:17 gradonačelnik postaje mlađi kandidat, a to je Kordić. Tako SDA do petka ima težak posao. Pomiriti Bh. blok i pokušati izlobirali eventualno jedan glas HRS-a ili Boške Ćavar, što je gotovo nemoguća misija.

Autogol Bh. bloka

Međutim, ono što u pozadini mostarske priče djeluje još poraznije za Bh. blok je poruka koju su poslali. Tome doprinose i izjave nekih visokih dužnosnika i iz Naše stranke i SDP-a. Kakvu sliku će građani sada steći o njihovoj saradnji i u drugim dijelovima države? Koliko su spremni, sposobni i mudri da vode zdravu politiku? Kakvu sliku šalju Sarajevu? Šta ukoliko sutra zbog neke pozicije dođe u pitanje njihova saradnja u KS, a to je realno.

Drugim riječima, prebrzo i previše lako su pali u Mostaru da bi im se vjerovalo da imaju zdrave temelje i u drugom dijelovima BiH.

U tom kontekstu, na amaterskoj grešci Bh. bloka u Mostaru donekle su profitirali Dino Konaković i njegov NiP, koji se potvrdio kao jedina opozicija koja još uvijek ima platformu za djelovanje i dokazivanje kod birača. To što NiP uopšte nije imao listu za Mostar sada im se ispostavlja kao odličan alibi.

Mostar će tako, izgledno je, ostati na starim šinama vlasti, bez obzira na to što su zahrđale, te i dalje voze iste partnere, a pred Našom strankom i SDP-om je dug put regeneracije i povratka povjerenja javnosti da bi dokazali da znaju šta rade.