Traže mjere
44

Bh. blok: Hitno spustiti granicu za uzbunjivanje građana Sarajeva na zagađenost

FENA
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
BH Blok smatra da neprovođenje mjera koje je Vlada FBiH usvojila 2017. dovelo je do toga da se stanje po pitanju zagađenja zraka u BiH nije nimalo popravilo istaknuto je na pres-konferenciji koja je održana danas u Sarajevu.

Potpredsjednica Naše stranke Nasiha Pozder rekla je da će sa federalnog nivoa vlasti tražiti izjednačavanje granice nakon koje se vrši uzbunjivanje građana zbog zagađenosti zraka.

"U većini kantona trenutno se uzbunjivanje javnosti vrši kada koncentracija čestica PM10 pređe granicu od 400 mikrograma po kubnom metru i tražit ćemo da ta granica bude 150 mikrograma po kubnom metru što je 1976. u Jugoslaviji bilo na snazi - navela je Pozder.

Dodala je da to znači da ćemo vjerovatno biti u konstantnom stanju uzbune zbog zagađenja, na šta su oni, kako je rekla, kao buduća vlast spremni da se tim problemom počnu baviti.

Poslanik Naše stranke u Parlamentu FBiH Mirsad Čamdžić naglasio je da je Tuzlanski kanton, iz kojeg on dolazi, u konstantnom stanju zagađenosti za razliku od Sarajeva gdje je to slučaj samo zimi.

"Po procjenama Svjetske zdravstvene organizacije u narednih osam godina u TK će zbog zagađenja zraka umrijeti 29.000 ljudi zbog čega treba postaviti pitanje "Da li ljudski život ima cijenu?", kazao je Čamdžić.

Pojasnio je da će se zalagati za odsumporavanje blokova 5 i 6 u TE Tuzla, zagovarati izgradnju Bloka 7, ali da radikalne mjere protiv korisnika fosilnih goriva trenutno nisu moguće zbog socio-ekonomske situacije u BiH.

Čamdžić je rekao da su četiri velika zagađivača na području TK u posljednjih šest mjeseci uzrokovala tri velika ekološka incidenta i to firme koje posluju bez okolinske dozvole.

Potcrtao je da je neophodno pojačati inspekcijski nadzor, kao i sankcije za sve zagađivače koji ne ispunjavaju uslove za okolinsku dozvolu.

Na pres-konferenciji je naglašeno da je potrebno prvo spustiti granicu za uzbunjivanje javnosti sa sadašnje koncentracije čestica PM10 od 400 mikrograma po kubnom metru na 150, a onda realizovati već usvojene mjere poput obustave nastave, povećavanje broja vozila javnog gradskog prijevoza, te pojačan inspekcijski nadzor.