BiH
0

Bh. blogeri o presudi Međunarodnog suda pravde

Sarajevo-x.com
U ponedjeljak, od 10 do 14 sati Bosanci i Hercegovci su pažljivo slušali riječi sutkinje Rosalyn Higgins i pokušavali dokučiti šta ona to priča tako dugo i nerazumljivo. Jesu li krivi ili nisu? Rijetki su oni koje je presuda ostavila ravnodušnim. Reakcije političara su poznate, a evo nekih mišljenja bh. blogera...

Bloger Burek je bio na licu mjesta. Riječ je o Bosancu koji živi u Holandiji i već godinama prati šta se dešava na suđenjima u Hagu. U postu Bosna je danas u Den Haagu izgubila rat sa Srbijom! između ostalog stoji...

"Sve mi je jutros ličilo na dobar početak dana. Poranio sam u sud. Preživio dvostruke sigurnosne provjere. Na vratima vidio razdraganog Allain Pellet-a, jednog od najvažnijih advokata iz Softićevog tima još uvijek bez one ‘toge’ koje nose i sudije. U holu "naše" bodre hrvatske kolege na čelu sa Ivom Simonovićem, zastupnikom hrvatske tužbe protiv SiCG pred ICJ."

U postu Quo vadis? Creative piše:

"...Mnogi su ljuti, bijesni i razočarani, ja sam samo žalostan, a sivi tonovi kiše su idealna podloga. Žalostan jer je svijet takav kakav jeste, mi u njemu takvi kakvi jesmo, šta se moglo očekivati? Ako je u pitanju pravda u svijetu, pravdu smo čekali 1992. godine, kada smo mislili da je pitanje sata početak vojne intervencije; sat koji nismo dočekali..."

Na blogu Blob ima više postova posvećeno presudi. U Nepravdi pravde stoji... "Više je nego simbolična slika Sudija koje ispred naših očiju, okrenutih leđa napuštaju sudnicu. Stid me je i u njihovo ime!!! Stid me je što živim na ovoj Planeti u ovo vrijeme... u ovom trenutku! Stid me je u njihovo ime zbog sve uplakane djece i uplakanih majki zbog izgubljene djece..."

Favoriti kojima je autsajder priredio debakl.

"Izjava našeg šefa tima g. Sakiba Softića da "djelomično možemo biti zadovoljni ovom presudom" me je podsjetila na odjavnu izjavu Seje Hadžijahića kada smo u nogometu, nakon vodstva izgubili od Hrvatske sa 3:2. Sejo je našim gledateljima rekao kako "možemo biti zadovoljni tim rezultatom", tj. u prijevodu kako možemo biti zadovoljni porazom! Zašto bi bili zadovoljni ikakvim porazom???"

Nešto drugačije viđenje suđenja, presude i pravde dao je bloger Pingvinova berza u svom postu Nepravedna pravda...

"Ovih dana slušam o presudi suda u Holandiji glede rata na Balkanu. Neću ulaziti u odluku suda, ali ću reci sljedeće. Svijet poznaje pravdu samo ako se za nju izboriš. Danas, u bilo kojoj zemlji svijeta, ishod tvog civilnog suđenja će uvelike zavisiti od advokata kojeg možes priuštiti. Dakle, pravda zavisi od dubine džepa. Više pravde će imati onaj ko zaradi više, a sa najvećom nepravdom na kraju obično završe borci za pravdu. Oni su cijeli život posvetili borbi protiv nepravde, a ne sticanju kapitala kojim bi platili advokata."

I forumaši na Sarajevo-x.com forumu su dali svoje komentare na presudu.

Dakle, različitih mišljenja i stavova je puno, no jedna stvar je zajednička. Duboko razočarenje.