{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh-austrijsko-švicarska saradnja u edukaciji sigurnosnih struktura

F
13.6.2007. u 13:37
0
0
Bh-austrijsko-švicarska saradnja u edukaciji sigurnosnih struktura
0
Bh-austrijsko-švicarska saradnja u edukaciji sigurnosnih struktura
Švicarska Agencija za razvoj i suradnju (DEZA) finansirala je obuku 20 bh. državnih službenika, rukovodilaca u Ministarstvu sigurnosti i njegovih upravnih organizacija, a projekt implementiralo Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije.
Povodom završetka tog projekta ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović, ističući da je cilj izgraditi državne institucije od povjerenja koje će bh. građanima pružiti osjećaj sigurnosti i pripadnosti, kazao je danas na pres-konferenciji da će BiH koristiti iskustva Austrije i Švicarske kao uređenih i stabilnih sigurnosnih sistema.

Bosanskohercegovačko-austrijsko-švicarska suradnja u oblasti sigurnosnog sistema bit će nastavljena najesen kada će biti organiziran seminar za rukovodioce u Graničnoj policiji BiH i Službi za poslove sa strancima.

Cilj obuke rukovodilaca u Ministarstvu sigurnosti je postizanje evropskih standarda u borbi protiv organiziranog kriminala, moderno rukovođenje i postizanje instrumenata planiranja i kontrole u okviru ovog segmenta u državnoj upravi.

Švicarska agencija za razvoj i suradnju (DEZA) finansira ga sa 140.000 KM. Ova obuka koja je samo jedan od vidova podrške iz budžeta agencije primjer je uspješne edukacije utemeljene na praksi i upravljačkim tehnologijama primjenjivanim u radu Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije.

Izvjesno je da će ta znanja i iskustva polaznicima omogućiti da se uključe u reforme javne uprave i aktivnosti koje BiH predstoje kao obaveza u procesu stabilizacije i pridruživanja EU, saopćeno je na pres-konferenciji.

Generalmajor Gerhard Lang, šef Odjela za kriminalistiku u odgovarajućoj službi austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova, na osnovu iskustva stečenog tokom saradnje s BiH, tvrdi da ministar Sadović ima visokoprofesionalne i motivirane saradnike kakve bi rado imale druge zemlje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: