{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. arhitekti projektuju spomenik za "izbrisane" u Sloveniji

13.3.2013. u 15:11
104
7
Bh. arhitekti projektuju spomenik za "izbrisane" u Sloveniji
104
Bh. arhitekti projektuju spomenik za "izbrisane" u Sloveniji
Tim bh. arhitekata iz arhitektonskog ureda Filter iz Sarajeva pobjednici su konkursa za izradu spomenika posvećenog 25.671 osobi koje je Slovenija 26. februara 1992. izbrisala iz registra stalnog prebivališta u toj zemlji.
Bh. arhitekti iz Arhitektonskog ureda Filter iz Sarajeva pobjednici su konkursa za izradu spomenika posvećenog 25.671 osobi koje je Slovenija 26. februara 1992. izbrisala iz registra stalnog prebivališta u toj zemlji.

Ibrica Jašarević, Vedad Islambegović, Kenan Vatrenjak te Asmir i Nedim Mutevelić mladi su sarajevski arhitekti koji su do sada učestvovali u mnogim arhitektonskim, urbanističkim i dizajnerskim projektima.

"To je bio regionalni konkurs i od deset pristiglih radova naš je izabran kao najbolji. Detalje ne mogu iznositi prije premijere predstave režisera Olivera Frljića pod naslovom '25.671' u Prešernovu gledališču u Kranju", kaže za Klix.ba Ibrica Jašarević.

Spomenik žrtvama brisanja, navode, trebao bi biti opomena svim vladama da se brisanje koje se prije 21 godinu dogodilo u Sloveniji ne bi smjelo nikada dogoditi i nikada više ponoviti.

U predstavi "25.671" glume Vesna Jevnikar, Darja Reichman, Miha Rodman, Vesna Slapar, Aljoša Ternovšek, Borut Veselko i Matjaž Višnar.

Izbrisane osobe izgubile su pravo na socijalno i zdravstveno osiguranje, školovanje i pronalazak stalnog posla. Ovo je bio čin bezakonja i samovolje tadašnje vlasti u Sloveniji.

Većina izbrisanih bili su rođeni u drugim državama bivše Jugoslavije, koji su, uz jugoslavensko državljanstvo, imali i državljanstvo republike iz koje dolaze, ali imali su prijavljen stalni boravak u toj zemlji.

Međutim, oni koji nisu imali republičko državljanstvo tadašnje SR Slovenije, a imali su stalni boravak u toj zemlji, morali su uložiti žalbu i zatražiti državljanstvo Slovenije. No, mnogi od njih, da li zbog odbijanja molbe ili prekidanja postupka, na ovaj način su sotali bez stalnog boravka te su izbrisani iz registra prebivališta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: